Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνεχίστηκαν και χτες οι διμερείς επαφές

ΠΑΝΜΟΥΓΙΟΝ.-

Επαναλήφθηκαν χτες οι επίσημες επαφές μεταξύ ΛΔ Κορέας και Ν. Κορέας, που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη στο συνοριακό χωριό Πανμουγιόν, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθορίσουν σύντομα τις λεπτομέρειες για τις συναντήσεις «οικογενειακής επανένωσης» που θα ξεκινήσουν στα τέλη του Φλεβάρη, δίνοντας τη δυνατότητα σε μέλη των ίδιων οικογενειών να συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου του 1950-1953.

Την Πιονγιάνγκ εκπροσώπησε ο Γουόν Ντονγκ Γιον, αναπληρωτής επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας, ενώ τη Σεούλ εκπροσώπησε ο Κιμ Κιου-χιούν, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Εθνικής Ασφάλειας.

Λίγα πράγματα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Μεταξύ αυτών, ότι η ΛΔ Κορέας ζήτησε να σταματήσουν οι συκοφαντίες των νοτιοκορεατικών ΜΜΕ σε βάρος της ηγεσίας και του πολιτεύματός της, όπως και να μη γίνει η στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 24 Φλεβάρη με 18 Απρίλη. Η Ν. Κορέα ανέφερε ότι στο Νότο δεν είναι δυνατή η παρέμβαση στα ΜΜΕ, ενώ για τη στρατιωτική άσκηση είπε ότι θα γίνει κανονικά.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να σταματήσουν τις «συκοφαντίες εκατέρωθεν ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να ανταλλάσσουν συμβουλές σχετικά με τα αμοιβαία τους συμφέροντα και προσπαθώντας να αναπτύσσουν τις διακορεατικές σχέσεις».

Τα διεθνή πρακτορεία συνδέουν την επανέναρξη των επαφών με το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για να προχωρήσουν επενδύσεις, θυμίζοντας ότι ο πόλεμος του 1950-1953 σταμάτησε όχι με σύναψη συμφωνίας ειρήνης, αλλά μόνο με «κατάπαυση του πυρός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ