Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα στήριξης των βιομηχάνων του αλουμινίου

«Δεν αρκούν», απαντούν οι βιομήχανοι, απαιτώντας ουσιαστικά «τσάμπα» Ενέργεια

Τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την απορρόφηση συσσωρευμένων κεφαλαίων της βιομηχανίας αλουμινίου από την εσωτερική αγορά, παράλληλα με την υιοθέτηση μέτρων που θα της επιτρέπει την επιστροφή στην υψηλή κερδοφορία και την ενίσχυση των εξαγωγών της, υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ελληνική Ενωση Αλουμινίου».

Η βιομηχανία αλουμινίου, έχοντας στηριχτεί τις προηγούμενες δεκαετίες κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα, τα τελευταία χρόνια, με την καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αναζητά διέξοδο σε αγορές του εξωτερικού. Εκεί ωστόσο, όπως αναφέρουν οι βιομήχανοι του κλάδου, έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό μονοπωλίων που, ανάμεσα σε άλλα πλεονεκτήματα - ισχυρότερα «brand name», δίκτυα εμπορικής διάθεσης κ.ά. -, διαθέτουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και χαμηλότερο κόστος Ενέργειας.

Στα πλαίσια της στήριξης της «ανταγωνιστικότητας», ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση των όρων πρόσβασης στη χρηματοδότηση συνολικά των βιομηχανιών και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ παρουσίασε μέτρα που άπτονται του δικού του τομέα ευθύνης και αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο του αλουμινίου.

Ετσι, χτες ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος τραπεζικού δανεισμού «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την «ενεργειακή αναβάθμιση» των κτιρίων, κάνοντας μάλιστα λόγο για χρήση αδιάθετων κονδυλίων από το επίδομα θέρμανσης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «θαύματα δεν μπορούν να γίνουν» και πως οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα εντάσσονται πάντα στο πλαίσιο της γενικότερης ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής που θα καθοριστεί σε επίπεδο ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, Ελ. Ταφρόγλου, έκανε λόγο περί «συσσωρευμένων ζημιών» των επιχειρήσεων του κλάδου, εξαιτίας της κατάρρευσης που βιώνει η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» είπε ότι «προσφέρει ανάσες» ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί. Απαίτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των εγχώριων βιομηχανιών είναι κατά 30% με 40% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ό., ενώ το κόστος φυσικού αερίου ξεπερνά το 50% του ευρωπαϊκού μ.ό.

Επιχειρώντας να «προσπεράσει» το γεγονός ότι η παραπέρα μείωση του ενεργειακού κόστους για τους βιομηχάνους θα σημάνει νέες ασήκωτες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών, υποστήριξε ότι αυτό το κόστος δε γίνεται να μετακυλιστεί στον καταναλωτή αλλά ούτε και να «απορροφηθεί» από τη βιομηχανία. Σε αυτά τα πλαίσια ζήτησε στην ουσία περισσότερη κρατική στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα, για «να διατηρηθούν ανοιχτά τα εργοστάσια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ