Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2014
Προσαρμοσμένες στις νέες αντιλαϊκές διατάξεις

Τα καινούργια Ε1 αποτυπώνουν ανάγλυφα την ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού

Τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα πατάνε και στην ένταση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής για να εξασφαλίζονται επιπλέον κονδύλια για την πλουτοκρατία
Τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα πατάνε και στην ένταση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής για να εξασφαλίζονται επιπλέον κονδύλια για την πλουτοκρατία
Προσαρμοσμένο στις αντιλαϊκές διατάξεις του ισχύοντος φορολογικού νόμου είναι το έντυπο Ε1 της Εφορίας που αφορά στη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος από μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν απαλειφθεί οι κωδικοί που αφορούν σε σειρά δαπανών των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίες από φέτος δε θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Ταυτόχρονα, σε εφαρμογή μπαίνουν τα νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης», οπότε τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και «αλληλεγγύης» στη βάση του μεγαλύτερου ποσού που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό εισόδημα, όπως το υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο που αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013:

-- Καταργήθηκε ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους, που συμπιέζεται μόλις σε 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8):

α) 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

β) 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ.

γ) 42% για τα επιπλέον ποσά. Προκλητικά ευνοημένοι είναι μεγαλοεισοδηματίες, με εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, τα οποία φορολογούνταν με 45%.

-- Καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ.

-- Καταργήθηκε σειρά φοροελαφρύνσεων που αφορούσαν στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά τα νοίκια, μέχρι και το 2012 έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Στις δηλώσεις του 2013 η έκπτωση καρατομήθηκε στα 100 ευρώ και από φέτος καταργείται ολοκληρωτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια των παιδιών, ενώ από φέτος καταργείται πλήρως και η έκπτωση για τόκους στεγαστικών δανείων. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για νοίκια δηλώνονται πλέον στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 προκειμένου να συνυπολογιστούν με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία προσαυξάνουν το λαϊκό εισόδημα.

-- Σε ισχύ παραμένει και η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ, 2% για το σύνολο του ποσού πάνω από 20.000 ευρώ κ.ο.κ.), η οποία παρακρατείται από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.

-- Σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων», τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί «έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή», δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος πάνω από 42.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες

Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 και θα δηλωθούν φέτος. Τα νέα βαριά χαράτσια αφορούν στα φετινά αγροτικά εισοδήματα, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015.

Στους αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ για τα 3 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ. Επίσης, ισχύει και η κατάργηση των κάθε είδους ελαφρύνσεων, όπως στους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το «τέλος επιτηδεύματος» εκτινάσσεται στα 650 ευρώ, από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 400 ευρώ στις άλλες περιοχές (δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ