Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους νέους στις επαγγελματικές σχολές

Εξορμήσεις σε ΙΕΚ και σχολές του ΟΑΕΔ

«Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή. Χωρίς σκόντο στις ανάγκες μας και την ελπίδα! Εξω από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Με αυτό το κάλεσμα η ΚΝΕ απευθύνεται αυτήν την περίοδο στους σπουδαστές στην κατάρτιση και τις επαγγελματικές σχολές, οργανώνοντας πλήθος εξορμήσεων σε ΙΕΚ και σχολές του ΟΑΕΔ, με μια ανακοίνωση για τους σπουδαστές αυτών των χώρων.

Μιλώντας σε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια η ΚΝΕ με την ανακοίνωσή της τονίζει:

«Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε σένα που έχεις δοκιμάσει τη φτώχεια στο σπίτι, την εκμετάλλευση στη δουλειά, στην πρακτική, τη μισοανεργία, την εγκατάλειψη της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δε ζουν το ίδιο όλοι σε αυτήν την κοινωνία. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα παιδιά τους ζουν μέσα στη χλιδή γιατί αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες. Ολους εμάς μας λογαριάζουν για καύσιμο στην ατμομηχανή της κερδοφορίας τους.

Αυτοί δεν είναι μόνοι τους. Εχουν τις δικές τους συμμαχίες, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, που υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα. Μπορεί να φαγώνονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά για το ποιος θα βγει ενισχυμένος και ποιος χαμένος από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ολοι μαζί έχουν κάτσει στο σβέρκο των λαών. Εχουν τους μηχανισμούς τους στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Οσο πιο μεγάλη είναι η ανεργία τόσο περισσότερο εκβιάζουν για να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Ολους εμάς μας θέλουν "εγκλωβισμένους" στα δεσμά της εκμετάλλευσης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, της περιπλάνησης από ειδικότητα σε ειδικότητα να μαζεύουμε δεξιότητες "μιας χρήσης".

Η συμμαχία των εκμεταλλευτών, η ΕΕ, σημαίνει δεσμά για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Να ζούμε ίσα ίσα για να μπορούμε να δουλεύουμε και να παράγουμε κέρδη. Ενδιαφέρονται μόνο για το μέγιστο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Δε θα δώσουν δεκάρα τσακιστή για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Αυτή είναι η σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά κρίσεις, ανεργία.

-- "Ελευθερία" για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει να εκμεταλλεύονται ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους. Γι' αυτό η ΕΕ επιδοτεί προγράμματα μαθητείας, κατάρτισης.

Για σένα σημαίνει δεσμά στη σχολή, στην πρακτική άσκηση. Να κάνεις δουλειές του ποδαριού, άσχετες με την ειδικότητά σου, να μένεις απλήρωτος για μήνες, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να χρυσοπληρώνεις για αναλώσιμα, εργαλεία, ποδιές. Να κάνεις μάθημα σε διαδρόμους. Τα εργαστήρια να είναι πίσω από τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης στην ειδικότητά σου. Να μην έχεις καθηγητές μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Για τις ανάγκες των σπουδών σου δε δίνουν ούτε ευρώ.

-- "Ελευθερία" για τα μονοπώλια σημαίνει ζεστό χρήμα μέσω επιδοτήσεων για να προσλαμβάνουν νέους μισοανέργους. Δίνουν "ευκαιρίες απασχόλησης" αλλά ούτε μια θέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Για σένα σημαίνει δεσμά και περιπλάνηση από την ανεργία στα προγράμματα 5μηνης απασχόλησης, χωρίς ασφάλιση, δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Να σου λένε ότι δεν αρκεί το πτυχίο για να βρεις δουλειά. Με πρόσχημα την "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας" σε θέλουν να δουλεύεις για ένα κομμάτι ψωμί.

-- "Ελευθερία" για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει ότι παίρνουν τις επιχειρήσεις τους και πάνε σε χώρες με πιο φθηνά μεροκάματα.

Για το λαό σημαίνει δεσμά με απολύσεις καταπώς βολεύει τα αφεντικά. Να μην μπορούμε ούτε επίδομα ανεργίας να έχουμε, ούτε το εισιτήριο για τις μετακινήσεις να εξασφαλίσουμε.

Υποβαθμίζουν τις σχολές μας, στερώντας μας την ειδίκευση, για να αποδεχτούμε ότι δε θα είμαστε ποτέ εργαζόμενοι, αλλά μαθητευόμενοι, "ωφελούμενοι". Μας προετοιμάζουν για την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς.

Οσοι μας λένε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια στην οικονομία, θα δώσουν "ανάσα" στο σύστημα της εκμετάλλευσης και "ψίχουλα" σε εμάς και τις οικογένειές μας.

Μη χάνεις άλλο χρόνο! Τη λύση δε θα τη βρεις παλεύοντας μόνος σου με τα θεριά

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα το συμφέρει να είμαστε "απομονωμένοι", να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του. Για να είμαστε φοβισμένοι, με τη μέση σκυφτή.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπερασπίζονται συμφέρει να "απέχουμε" από τον αγώνα για τα δικαιώματά μας και τις εκλογές. Θέλουν είτε να στηρίζεις αυτούς που υπερασπίζονται το σύστημα, είτε να απέχεις. Τη δική σου "αποχή" λογαριάζουν σαν αποδοχή του δρόμου που μας καταδικάζει στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ψευτοκατάρτιση.

Η δική σου επιλογή είναι έξω από τα δεσμά της ΕΕ και του συστήματος της εκμετάλλευσης!

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού! Και στις εκλογές και στους αγώνες

Δυνατό ΚΚΕ για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας, να δυναμώσει ο αγώνας μας για το δικαίωμά μας στη δουλειά, στη μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση, στη ζωή.

Να παλέψουμε:

  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο.
  • Για ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης δημόσιο και δωρεάν.
  • Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, με ευθύνη και εποπτεία από τη σχολή και το υπουργείο Παιδείας. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς διαχωρισμούς σε άνω και κάτω των 25 ετών. Μισθός μαθητείας στα 751 ευρώ.

Εχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη θεωρία και τις αρχές λειτουργίας των τεχνολογικών εφαρμογών στην ειδικότητα που σπουδάζουμε. Προϋπόθεση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας και της διακυβέρνησης στα χέρια μας, να οργανώνουμε την παραγωγή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς εκμεταλλευτές στο σβέρκο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ