Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ατομικές συμβάσεις προωθούν εφοπλιστές - κυβέρνηση

Ατομικές συμβάσεις αξίωσαν απροκάλυπτα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, κατά την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με τη διοίκηση της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας για το 2014. Το έδαφος είχε προετοιμάσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, λειτουργώντας για λογαριασμό των εφοπλιστών, εδώ και ένα μήνα, όπου βρεθεί και σταθεί ευθέως θέτει θέμα κατάργησης των ΣΣΕ, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν ανανεωθεί.

Το ίδιο ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης και στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΠΝΟ, για τη διάλυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των ναυτεργατών και το γεγονός ότι ο Οίκος Ναύτου κλείνει, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός επανέλαβε ότι, αφού οι ΣΣΕ έχουν λήξει, τίθεται αυτόματα σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις ατομικές συμβάσεις.

Η Διεθνής Σύμβαση εκδόθηκε για να προστατέψει τους ναυτεργάτες σε ποντοπόρα, ανασφάλιστα πλοία και γι' αυτό καθορίζει τα κατώτερα στάνταρ που υπάρχουν στα ναυτεργατικά μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Με τους αγώνες τους, όμως, οι ναυτεργάτες είχαν καταφέρει πολύ καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής στα καράβια της Ακτοπλοΐας.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν ότι στη συνάντηση ο υπουργός υπεραμύνθηκε και του «όρου 8» των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης του ν. 2687/1953, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ναυτεργάτες ως ο «όρος του δουλέμπορα». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Στους ναυτολογούμενους αλλοδαπούς μισθός και οι λοιπές αποδοχές καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διατάξεως ελληνικών νόμων ή Συλλογικών Συμβάσεων, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του τόπου προελεύσεως του ναυτικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ