Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Με τακτικές που θυμίζουν το ρατσιστικό νοτιοαφρικανικό καθεστώς του Απαρτχάιντ παρομοίασε χτες ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, Ρίτσαρντ Φολκ, τη συστηματική καταπίεση του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας όχι μόνο τη συνεχή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού αλλά και την εθνοκάθαρση, όπως σημείωσε, που παρατηρείται στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη, με τη συνεχή επέκταση των εβραϊκών εποικισμών.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σπάνια και μη θεραπεύσιμη μολυσματική νόσος, που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα και έχει ως αιτία εντεροϊό που χτυπά το μυελό των οστών και το νευρικό σύστημα, εμφανίζεται τις τελευταίες βδομάδες στην Καλιφόρνια, αφήνοντας παράλυτα τουλάχιστον 20 παιδιά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, σε ομιλία που εκφώνησε χτες βράδυ στο Πεντάγωνο, πρότεινε σημαντικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, δίνοντας έμφαση στο κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων και μείωση του αριθμού των Αμερικανών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις σε 440.000 από 522.000 που είναι σήμερα. Πρότεινε ακόμη μία πιο «ευέλικτη» αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, όπως είπε, πιο αποτελεσματικά το διεθνές μεταβαλλόμενο πεδίο (ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων).

MΠΑΝΓΚΙ.-- Μία μέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη γαλλική Βουλή για την παράταση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοινώθηκε η σφαγή τουλάχιστον 70 Μουσουλμάνων από πολιτοφυλακές Χριστιανών στην αραιοκατοικημένη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας, Γκουέν.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Οι σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας, Μογκαντίσου, έκαναν χτες βίαιες εφόδους σε σπίτια αμάχων, στο πλαίσιο ανθρωποκυνηγητού για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της ανεργίας και της φτώχειας στην πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σεράγεβο, και άλλα αστικά κέντρα, με τον πρωθυπουργό της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Νερμίν Νίκσιτς, να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν δεν εκλεγούν νέα κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός με νόμιμο τρόπο. Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν αύξηση κατά 5,9% του αριθμού των ατόμων στη χώρα με περιουσία άνω των 30.000.000 ευρώ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οτι η (διαφιλονικούμενη μεταξύ Κίνας και Ινδίας) περιοχή Αρουναχάλ Πραντές αποτελεί τμήμα της ινδικής επικράτειας ανέφερε χτες ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. «Πρόκειται για σύνθετο και ευαίσθητο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με ένα γύρο - δύο γύρους διαπραγματεύσεων», απάντησε σε σχετικό ερώτημα η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνγίνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ