Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε οριστικό λουκέτο οδηγείται το «Ασυλο Ανιάτων»

Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους πληρώνουν το μάρμαρο της «φιλανθρωπίας» και της ιδιωτικής δράσης που «ανθίζουν» εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης στην Πρόνοια

Οι εγκαταστάσεις του «Ασύλου Ανιάτων»
Οι εγκαταστάσεις του «Ασύλου Ανιάτων»
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αποτελεί η απόφαση του φιλανθρωπικού σωματείου «Ασυλο Ανιάτων» να βάλει λουκέτο στο Ιδρυμα Χρονίως Πασχόντων (ΙΧΠ - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), που λειτουργεί στην οδό Αγίας Ζώνης. Η τελική απόφαση θα παρθεί στη Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου στις 19/3/2014, όπως σημειώνεται σε εξώδικη δήλωση του Ασύλου προς τον ΕΟΠΥΥ, τους αρμόδιους υπουργούς και τους κηδεμόνες των περιθαλπομένων, με την οποία τους καλεί να αναζητήσουν άλλους χώρους νοσηλείας για τους αρρώστους.

Το σωματείο επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα του ασύλου. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι εκεί που η «φιλανθρωπία» και η ιδιωτική πρωτοβουλία πάνε να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η συνειδητή υποχρηματοδότηση της Πρόνοιας από το κράτος, αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. Σήμερα το πρωί, στις 9:30 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή του 5ου-6ου Διαμερίσματος θα κάνουν περιοδεία στο χώρο.

Το Ασυλο Ανιάτων ιδρύθηκε το 1893 και απ' το 1972 λειτουργεί το ΙΧΠ, το οποίο περιθάλπει σήμερα 195 ασθενείς χρονίως πάσχοντες από βαριές τετραπληγίες, παραπληγίες, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Απασχολεί 117 εργαζόμενους στους οποίους οφείλει τις αποδοχές εφτά μηνών, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Ιδρυμα οφείλει και 1 εκατ. ευρώ στους 40 συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Ιδρύματος είναι 6 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχουν σωρευτεί χρέη 4,8 εκατ. ευρώ. Βασική πηγή χρηματοδότησης είναι τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και τα έσοδα απ' την ακίνητη περιουσία του Ασύλου Ανιάτων.

Τον κίνδυνο να κλείσουν μια σειρά ιδρύματα Πρόνοιας -μεταξύ των οποίων και το Ασυλο των Ανιάτων- και Κέντρα Ειδικής Αγωγής υπογράμμισαν βουλευτές του ΚΚΕ («Ριζοσπάστης» 16/7/2013) με Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να «χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα ΝΠΙΔ στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής και να εξασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία τους» και να «καταργηθεί η επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα μέσω των διαφόρων ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ