Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οργανώνουμε την πάλη για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζουν

Να μην ανεχτούν αυτό το παρόν και μέλλον, να οργανωθούν σε κάθε έτος, σε κάθε τμήμα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στους συλλόγους και να τους μετατρέψουν σε όργανα πάλης, καλεί τους φοιτητές η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, «για να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία, στην ιδιωτικοποίηση των σχολών, στην υποβάθμιση των σπουδών και στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα. Για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού κι όχι των μονοπωλίων».

Ξετυλίγοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση που υλοποιούνται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, του σχεδίου «Αθηνά» κ.λπ., η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ επισημαίνει ότι διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα στις σπουδές και το μέλλον.

«Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει φτάσει στον πάτο και την ίδια στιγμή εντείνεται η επιχειρηματική και ανταποδοτική τους λειτουργία, η εύρεση πόρων από ιδιώτες που θα βάλουν ακόμα περισσότερο "χέρι" σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα. Αποτέλεσμα; Τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, εμείς γινόμαστε πελάτες, οι ανάγκες μας αποτελούν "κόστος"», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται: Στο ΕΚΠΑ, 200 φοιτητές που έκαναν αίτηση για δωμάτιο, έμειναν εκτός Εστίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ΕΜΠ, ενώ σε Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονικό, Πάντειο, Χαροκόπειο δεν έχουν καν Εστία! Σε αρκετές σχολές (Φυσικό, Φαρμακευτική, Ξενόγλωσσα, Νομική...), αρκετά συγγράμματα δεν δίνονται δωρεάν. Είτε δίνουν έναν από τους δύο τόμους είτε ανεβάζουν σημειώσεις στο e-class! Στη Νοσηλευτική οι πρωτοετείς καλούνται να πληρώσουν ρόμπες και στηθοσκόπια! Η βιβλιοθήκη των Σχολών Θετικών Επιστημών δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως επειδή δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις στους εργαζόμενους. Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις πρακτικές, όπου δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό, οι πρακτικάριοι σε ορισμένες περιπτώσεις μένουν απλήρωτοι. Οι μετακινήσεις αποτελούν ένα μεγάλο κόστος για τους φοιτητές. Την ίδια στιγμή μαθήματα που ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στο δομημένο πρόγραμμα σπουδών, αφαιρούνται και πουλιούνται «με το κομμάτι». Η έρευνα αντί να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες ξεπουλιέται στα μονοπώλια, «βαφτίζεται» πατέντα, εταιρικό μυστικό και αξιοποιείται για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

«Η συγκρότηση εταιρειών που στο εξής θα διαχειρίζονται την περιουσία των ΑΕΙ, θα επιταχύνει το ξεπούλημα εστιών, λεσχών σίτισης, τις ενοικιάσεις συνεδριακών χώρων και αιθουσών. Διαμορφώνουν τα προγράμματα και το περιεχόμενο σπουδών με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνό, ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό, για υποταγμένους επιστήμονες», σημειώνεται.

«Στοχεύουν στο να μας προετοιμάζουν από τώρα, από την εκπαίδευση, γι' αυτό που θα συναντήσουμε αύριο - και πολλοί από μας ήδη το γνωρίζουμε - στην αγορά εργασίας: Τη διαρκή περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας και 5μηνης κακοπληρωμένης δουλειάς των 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο, ακόμα και από χώρα σε χώρα "για μια θέση στον ήλιο". Αυτό είναι το μοντέλο εργαζόμενου που θέλουν η ΕΕ και τα αφεντικά», υπογραμμίζει το ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ