Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά

Απ' τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά
Απ' τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά
Eπίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Π. Παναγιωτόπουλο, και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και τα σχέδια που υπάρχουν για ξήλωμα των εγκαταστάσεων στα πλαίσια των γενικότερων κυβερνητικών πλάνων που αφορούν το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, έχει ως εξής:

«Σε μια περίοδο όπου ο αθλητισμός και η αναψυχή της λαϊκής οικογένειας έχουν γίνει πολυτέλεια και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν για να αθληθούν ή να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, το ξεπούλημα εγκαταστάσεων, όπως αυτές του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων της κυβέρνησης, που παραδίδει σε επιχειρηματικούς ομίλους "φιλέτα" της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.

Η συνεχιζόμενη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και για τα Αθλητικά Κέντρα, το πέρασμα των περισσοτέρων στους Δήμους που αδυνατούσαν να τα συντηρήσουν και η μερική (ή σε κάποιες περιπτώσεις ολική) ιδιωτικοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η μετατροπή τους σε επιχειρήσεις (εμπορική εκμετάλλευση, επιβολή χαρατσιού χρήσης), άφησε και εδώ το στίγμα της.

Το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο, που κατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές με χρήματα του ελληνικού λαού, μετά το 2004 αφέθηκε στη μοίρα του, προκειμένου έτσι να αποτελεί πιο εύκολο στόχο στα όποια σχέδια εμπορικής εκμετάλλευσης.

Ενα κομμάτι - φιλέτο του κέντρου, όπως αυτό του πρώην κέντρου Ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μετατράπηκε το 2007 σε μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη, εφαρμόστηκε το καθεστώς επιβολής κόστους χρήσης σε κάποιους χώρους (π.χ. τα κλειστά γυμναστήρια), ενώ τα τελευταία χρόνια οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν αρκετά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι χώροι προς χρήση των εγκαταστάσεων αποτελούν μια ανάσα ζωής για τη νεολαία και τη λαϊκή οικογένεια στα νότια προάστια, αλλά και όλης της Αττικής. Κάτι που αποδεικνύεται και απ' τη μαζική προσέλευση που υπάρχει όλες τις ημέρες και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Σήμερα, όμως, αντί για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και μεγαλύτερη αξιοποίησή τους για τη δωρεάν άθληση και αναψυχή των λαϊκών στρωμάτων, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ετοιμάζουν παράδοση του ΕΑΚ - στο πλαίσιο της εκποίησης του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού - σε ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρείες.

Το ΕΑΚΝ "Αγ. Κοσμάς" αποτελεί ανάσα αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τεράστιες εγκαταστάσεις, με τεράστιες εκτάσεις, με υποδομές και κυρίως με έμψυχο, έμπειρο δυναμικό. Πρέπει να μείνει στην περιοχή, να μην υπάρξει μετεγκατάσταση.

Συνολικότερα ο χώρος του Ελληνικού, του πρώην αεροδρομίου, η πρώην αμερικανική βάση, η παραλία, συνολικά όλο αυτό το ονομαζόμενο "φιλέτο" πρέπει να είναι δημόσια περιουσία, γιατί πραγματικά αποτελεί ανάσα αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού για τους κατοίκους, για τη νεολαία του Λεκανοπεδίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα ώστε:

Να μην παραχωρηθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Να παραμείνουν δημόσια περιουσία και να αναπτυχθούν γιατί ανήκουν στο λαό ώστε να διασφαλίζονται δωρεάν όλες οι απαραίτητες υποδομές (σύγχρονα και ασφαλή γήπεδα, επιστημονική στήριξη, απαραίτητο προσωπικό, γιατροί, γυμναστές) για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ