Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια εντυπώσεων με τα οικογενειακά επιδόματα

Στην επίσπευση καταβολής των μειωμένων οικογενειακών επιδομάτων που έχουν απομείνει από τη λαίλαπα των περικοπών και στον τομέα της Πρόνοιας, καταφεύγει η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών. Για το σκοπό αυτό, χτες ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από φέτος θα γίνεται ανά τρίμηνο. Η πρώτη δόση θα γίνει μέσα στον Απρίλη και επειδή μέχρι τότε δε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις φορολογικές δηλώσεις - βασική προϋπόθεση, αφού το επίδομα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος - τα ποσά θα συμψηφιστούν με τις επόμενες δόσεις.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά οικογενειών, η αλήθεια είναι ότι τα νέα επιδόματα που διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, είναι σε βάρος των οικογενειών που έχουν παιδιά και ειδικά των πολύτεκνων.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 4093 δόθηκε χτύπημα στους πολύτεκνους, καθώς τα πολυτεκνικά επιδόματα συρρικνώθηκαν και τέθηκαν και εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα του νόμου 4093/2012 λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ, και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ.

Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ το μήνα για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά. Ομως, αντί αυτού του ισχνού και σε λίγους επιδόματος, καταργήθηκε η έκπτωση στο φόρο εισοδήματος σε όλες τις οικογένειες που είχαν παιδιά.

Το επίδομα του νόμου 4141/2013 καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα, ως ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων. Ορίστηκε στα 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον όμως το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Το όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί για τις οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Ως εξαρτώμενα, θεωρούνται τα παιδιά μέχρι 18 ετών, 19 ετών αν φοιτούν στη μέση εκπαίδευση και 24 ετών στην ανώτερη ή ανώτατη.

Πέραν όλων των άλλων, οι δικαιούχοι υποχρεώνονται σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και πλήθος δικαιολογητικών. Ο φορέας που θα αποδίδει τα επιδόματα ορίζεται ο ΟΓΑ, μετά από σχετική αίτηση του δικαιούχου, αφού όμως πρώτα έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος, ο οποίος στη συνέχεια συντάσσει το ειδικό μηχανογραφημένο έντυπο Α21.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ