Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ
Περιορισμοί για κρατουμένους, αρμοδιότητα στην Αστυνομία

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χτες από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο που αφορά σε «ρυθμίσεις ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου». Περιλαμβάνει την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας (στο Δομοκό), όπου χωρίς άδεια για 10 χρόνια και άνω θα παραμένουν μεταξύ άλλων και οι καταδικασθέντες με τον «τρομονόμο». Το καθεστώς διαβίωσης θα είναι κατά πολύ αυστηρότερο ακόμη και για τους υπόδικους. Περιλαμβάνεται ο περιορισμός επισκέψεων συγγενών, περιορισμός στην τηλεφωνική επικοινωνία κ.ά.

Η εξωτερική και περιμετρική φύλαξη των εν λόγω φυλακών αποτελεί αρμοδιότητα πλέον της Αστυνομίας και «συνιστώνται ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες». Αφαιρείται δηλαδή η αρμοδιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας, εκτός από τη φύλαξη, θα είναι και όλες οι μετακινήσεις των κρατουμένων σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο ή για ανάκριση. Θα παρεμβαίνει επίσης στο εσωτερικό της φυλακής σε περιπτώσεις εκδήλωσης απείθειας, στάσης ή αντίστασης κρατουμένων σε νόμιμη διαταγή και ιδίως στη διαταγή επιστροφής και εγκλεισμού στα κελιά ή τους θαλάμους κράτησης.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη όπου θα μειώνονται δραστικά οι ποινές στις περιπτώσεις επιστροφής χρημάτων σε περιπτώσεις απάτης υπεξαίρεσης, ακόμα και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 που επισύρεται ποινή ισοβίων.

Επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Χ. Αθανασίου, υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ηλεκτρονικό λεγόμενο «βραχιολάκι» (ηλεκτρονική επιτήρηση καταδίκων και υποδίκων) που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο μέτρο αυτό έχει εξαγγείλει ότι θα ενταχθούν και 50 ασθενείς κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ