Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμα κινδύνου για το δικαίωμα των μεταναστών στην απεξάρτηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την πολυεπίπεδη επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στα δωρεάν προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης. «Ξηλώνοντας το κουβάρι» της απεξάρτησης με μεθοδικό τρόπο η κυβέρνηση, με προτεινόμενη διάταξη της τελευταίας στιγμής στο Μεταναστευτικό Κώδικα, υπονομεύει το δικαίωμα - αρχικά - των μεταναστών στην απεξάρτηση. Ο Κώδικας, που θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή, αμφισβητεί ευθέως τις αρμοδιότητες και το έργο των θεραπευτικών οργανισμών, σηματοδοτώντας την πρόθεση διάλυσης, συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών και υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής ένταξης.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1, εδάφιο ζ, του άρθρου 19 («Χορήγηση και ανανέωση αδειών παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους») αναφέρει ότι η παρακολούθηση εγκεκριμένου κατά το νόμο θεραπευτικού προγράμματος χρειάζεται να αποδεικνύεται με έγγραφη βεβαίωση όχι του διευθυντή του προγράμματος αυτού (όπως γίνεται μέχρι σήμερα), αλλά διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή τμήματος κρατικού νοσοκομείου ή του επιστημονικά υπεύθυνου μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ο οποίος πρέπει να είναι υποχρεωτικά ψυχίατρος. Με την προωθούμενη αλλαγή οι μετανάστες χάνουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης από το θεραπευτικό πρόγραμμα στο οποίο είναι ενταγμένοι.

Την εύλογη ανησυχία για τους πραγματικούς στόχους αυτής της διάταξης εκφράζει το ΚΕΘΕΑ, με ανακοίνωσή του, διατυπώνοντας το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν, ενώ ο νόμος αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των εγκεκριμένων φορέων στο να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν την εξάρτηση, να τους αφαιρείται η αυτονόητη δυνατότητα να εκδίδουν βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματός τους; (...) Τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από διακριτική μεταχείριση εις βάρος των μεταναστών το γεγονός ότι, ενώ οι φορείς διατηρούν τη δυνατότητα, η οποία έχει νομοθετικά κατοχυρωθεί από το 1987 (ν.1729), να εκδίδουν βεβαιώσεις παρακολούθησης ή ολοκλήρωσης των προγραμμάτων τους για τους υπόλοιπους θεραπευόμενούς τους, δεν θα μπορούν να το κάνουν για όσους είναι μετανάστες;».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για τη διαπίστωση της εξάρτησης έχει αντικατασταθεί με μια εγκυρότερη, διεπιστημονική διαδικασία που διενεργείται από τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΑΡΓΩ κ.ά.).

«Με βαθιά ανησυχία και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους ανθρώπους που υποστηρίζει, το ΚΕΘΕΑ βλέπει να στοχοποιείται η εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα των μεταναστών, να επιχειρείται "ψυχιατρικοποίηση της μετανάστευσης" και να τίθενται εμπόδια στο έργο του», υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ