Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Και... καλό Πάσχα για Ομοσπονδίες, υφυπουργείο

Για μετά το Πάσχα μεταφέρεται το κρίσιμο ζήτημα της αισθητής μείωσης των επιχορηγήσεων της ΓΓΑ προς τις Ομοσπονδίες για το 2014, που με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί θα φθάνει το 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (περίπου 12 εκατ. έναντι 24 εκατ. το 2013). Κάτι που ουσιαστικά ρίχνει οριστικά τους τίτλους τέλους για τον αθλητισμό αφού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι περισσότερες Ομοσπονδίες, με βάση το ποσό που τους αντιστοιχεί, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα ετήσια πάγια έξοδά τους.

Μετά τη χωρίς αποτέλεσμα σύσκεψη της Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, όπως έγινε γνωστό οι όποιες εξελίξεις παραπέμπονται για τα μέσα Απρίλη αφού, σύμφωνα με τα όσα υποσχέθηκε ο υφυπουργός, τότε θα γίνει προσπάθεια από τον ίδιο να βρει έξτρα πόρους για τον Αθλητισμό.

Οπως και να έχει πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις μέχρι τώρα (αλλά και αυτές που ενδεχομένως να ακολουθήσουν) με βάση και τα παραδείγματα που υπάρχουν (πρόσφατα, αλλά και του παρελθόντος) στρώνουν το δρόμο για παράδοση του αθλητισμού στους χορηγούς, όπου η εφαρμογή αγοραίων λογικών με σκοπό το κέρδος επιχειρηματιών και εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο μετατρέπει σε πολυτέλεια την ενασχόληση με την άθληση για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Μέσα σε όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί και στις ευθύνες που έχουν οι ίδιες οι Ομοσπονδίες καθώς και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που παρέμεναν αδρανείς τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και από την τωρινή συγκυβέρνηση, που στόχο είχαν την απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για τον αθλητισμό. Αντίθετα, έχοντας διάφορες προφάσεις, όπως οι τωρινές - π.χ. για την οικονομική κρίση - κρύβουν το γεγονός ότι πρόκειται για σχέδιο εδώ και χρόνια.

Απόφαση για αντίδραση από την ΕΟΚ

Σε αντίδραση, χωρίς όμως, όπως διευκρινίστηκε, να πληγεί το ίδιο το άθλημα, αποφάσισε να προβεί το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία μπάσκετ (ΕΟΚ), η οποία επί της ουσίας είχε διαχωρίσει τη θέση της από ΕΟΕ και τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες, γι' αυτό και δεν συμμετείχε στην προχτεσινή σύσκεψη. Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΚ, που έγινε χτες, ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αρχίζουμε αγώνα, μακριά από ακρότητες που θα πλήξουν το άθλημά μας (...) Δε θα γίνουμε αιχμάλωτοι των προθέσεων και των πολιτικών που εφαρμόζει η πολιτεία. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε χρέη, αλλά θα δώσουμε αγώνα στον οποίο πιστεύω ότι θα βρούμε πολλούς συμπαραστάτες, προκειμένου να μην αφήσουμε τον ελληνικό αθλητισμό να πέσει στο βάραθρο που τον οδηγούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ