Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Με άξονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και στην Ανατολική Ευρώπη

Τη δυνατότητα παραπέρα υποστήριξης της δράσης ελληνικών και ρουμάνικων μονοπωλίων, εξέτασαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ρουμανίας, Αντώνης Σαμαράς και Βίκτωρ Πόντα, που επισκέπτεται την Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχει επενδυτές που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αυτή», δήλωσε, μετά τη συνάντησή τους, ο Σαμαράς για τη Ρουμανία. Ο δε Πόντα αναγνώρισε ότι πολλά ελληνικά κεφάλαια έχουν επενδύσει στη Ρουμανία, ενώ, αναφερόμενος εμμέσως στα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στις δυο χώρες για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, υποστήριξε πως «είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί πλέον στην ΕΕ. Οι τιμές στην Ενέργεια είναι σχετικά καλές, οπότε μπορούμε από εδώ και πέρα να έχουμε κάποιες κοινές ενέργειες και προς όφελος και των δυο χωρών, και της Ρουμανίας και της Ελλάδας». Και οι δύο επέμειναν στην «ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα».

Ακόμα εστίασαν στην ανάγκη μονοπωλίων της ευρύτερης περιοχής για ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην προώθηση της λεγόμενης Ανατολικής και Νότιας Γειτονίας της ΕΕ, των σχεδίων δηλαδή της ευρωένωσης για διείσδυση των μονοπωλίων της σε περιοχές όπως οι πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Ο Ρουμάνος επέμεινε να στηριχτούν Μολδαβία (όπου ρουμανικά κεφάλαια έχουν σημαντικά συμφέροντα), Γεωργία και Ουκρανία, η προσπάθεια δηλαδή τμημάτων των αστικών τάξεων των τριών χωρών να «προσεγγίσουν» την ΕΕ. Ακόμα-ακόμα Μολδαβία και Γεωργία τον Ιούλη να υπογράψουν μια συνθήκη προένταξης στην ΕΕ. Επίσης, ΕΕ και ΝΑΤΟ «να έχουν ενέργειες από κοινού, πραγματικές θέσεις για να μπορούν να βρουν λύσεις τόσο για την Ουκρανία όσο και στη Γεωργία», απέναντι στον «κίνδυνο που έρχεται από την Ανατολή».

Εξάλλου, ο Πόντα εμφανίστηκε ανήσυχος μπρος στο ενδεχόμενο οριστικής απόσχισης της Υπερδνειστερίας, de facto αυτόνομη από τη Μολδαβία από το 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία της. Σημειωτέον, μετά τις εξελίξεις στη Κριμαία, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για πιθανή ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Σαμαράς τάχτηκε υπέρ της «ακεραιότητας των χωρών»: «Αποσχιστικές κινήσεις θα έλεγα ότι δε βοηθούν καθόλου», πρόσθεσε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ υποδαύλισαν ανοιχτά τέτοιες κινήσεις, ανέπτυξαν και πολεμική δράση για επαναχάραξη συνόρων με βάση τα συμφέροντά τους, όπως στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία.

Σηματοδοτώντας πάντως το ενδιαφέρον της ΕΕ να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή (στο πλαίσιο και των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας), είπε πως ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, θα επισκεφτεί τη Μολδαβία στις 8 Απρίλη, «ακριβώς προκειμένου να συμβολιστεί και να σηματοδοτηθεί αυτή η στενή σχέση που ελπίζουμε να έχει η χώρα αυτή με την ΕΕ».

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «η συνεργασία των χωρών μας είναι έξοχη μέσα στην ΕΕ, στην οικογένεια της Ευρώπης και στο ΝΑΤΟ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ