Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ανοίγει «παράθυρο» στην οικοπεδοποίηση

«Παράθυρο» στην οικοπεδοποίηση δημόσιων δασικών και γεωργικών εκτάσεων ανοίγει χτεσινή απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, σύμφωνα με την οποία το 2001 θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εκτέλεσης εποικιστικών εργασιών.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αρμοδίων παραγόντων, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη δυνατότητα να χτίσουν σε δασική έκταση όσοι κατέχουν παραχωρητήρια, με βάση μια παλιότερη διαδικασία (διάρκειας από το 1922 έως το 1936) που προέβλεπε τη διανομή γης σε ακτήμονες. Ο υπουργός επικαλείται αυτό ακριβώς το θέμα, «το οποίο δημιουργεί προβλήματα για πολλά χρόνια στους νόμιμους εποικιστές» - όπως υπογραμμίζει - για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν «αξιοποίησαν» τη συγκεκριμένη δυνατότητα που τους παρείχε η παραπάνω διαδικασία, η οποία τώρα επαναφέρεται, με στόχο ουσιαστικά την αλλαγή χρήσεων γης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα - αφορά σε έκταση 222.358 στρεμμάτων ανά την Ελλάδα - πιθανότατα να συνδράμει την κυβέρνηση, και τα συμφέροντα που την πιέζουν, να ξεπεράσει το «σκόπελο» των δημόσιων δασικών εκτάσεων για να φτάσει στην «αξιοποίησή» τους.

Αυτή η δυνατότητα εποικισμού μιας έκτασης - που μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο την ανέγερση κατοικίας, αλλά και άλλων κτιρίων, όπως τουριστικών εγκαταστάσεων, για παράδειγμα - «κατοχυρώνεται» με τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, στην απόφαση του Γ. Ανωμερίτη υπογραμμίζεται ότι τις εποικιστικές εργασίες θα εκτελέσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, οι οποίες αναλαμβάνουν, με τα τοπογραφικά τους συνεργεία, να συμβάλλουν στα κυβερνητικά σχέδια. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Πάντως, όπως αναγράφεται στα παλιότερα παραχωρητήρια, μετά από κάποια χρόνια αίρεται ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκαν τότε οι εποικιστικές εκτάσεις. Μπορεί ο Γ. Ανωμερίτης να υποστηρίζει ότι «στόχος είναι να κλείσει οριστικά το θέμα το οποίο δημιουργεί προβλήματα για πολλά χρόνια στους νόμιμους εποικιστές», όμως υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε πως η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας θα δώσει «τροφή» στις πιέσεις που ασκούν έτσι κι αλλιώς τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, ώστε να αλλάξουν οι χρήσεις γης σε δημόσιες εκτάσεις. Στην ίδια απόφαση του υπουργού Γεωργίας αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του προγράμματος και με άλλες εποικιστικές εργασίες, τις οποίες θα εγκρίνει ο ίδιος, «ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση του νομάρχη, βασισμένη σε αιτιολογική εισήγηση των Διευθύνσεων Γεωργίας και Τοπογραφικής και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ