Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
«Η κατρακύλα της διοίκησης του ΣΕΗ δεν έχει πάτο»

Να πάρουν αποστομωτική απάντηση στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου στις 7 Απρίλη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (ΔΕΗ), με αφορμή τον πόλεμο λάσπης από άλλες παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κ.ά.) και τους υπαινιγμούς για την οικονομική διαχείριση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όταν η παράταξη είχε τη διοίκηση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ξετσίπωτα και αδίστακτα, στελέχη των συνδικαλιστικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τα εργοδοτικά και κυβερνητικά συμφέροντα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και ειδικότερα των παρατάξεων Ενωμένοι Ηθοποιοί (εμφανιζόμενη ως "ανεξάρτητη"), Κίνηση Ηθοποιών (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και Ελεύθερη Εκφραση (παράταξη της ΝΔ), φοβούμενα ότι η «γραμμή» τους θα καταψηφιστεί στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΗ, επιστρατεύουν σε βάρος της παράταξής μας τη χυδαία συκοφαντία και τα πιο ύπουλα μέσα. Ρίχνουν πισώπλατα με ψιθύρους και ανώνυμες διαρροές στην κιτρινοφυλλάδα "Εσπρέσσο" τόνους λάσπης στις παλιότερες διοικήσεις του σωματείου, τότε που η παράταξή μας ήταν πλειοψηφία, κατηγορώντας την για δήθεν κατάχρηση δημόσιου χρήματος, "ανεξέλεγκτο φαγοπότι" και δημιουργία "αυλών".

Αφορμή στάθηκε ένας έλεγχος που πρόκειται να διενεργήσει ο ΣΔΟΕ στο ΣΕΗ - όπως και σε άλλα σωματεία - για χρήματα που του δόθηκαν παλιότερα από το υπουργείο Πολιτισμού ως επιχορήγηση, στο πλαίσιο διοργάνωσης της ετήσιας εκδήλωσής του "Ημέρα του Ηθοποιού", έλεγχος που δεν έχει μάλιστα ακόμη ξεκινήσει!

Το πιο υποκριτικό και ανέντιμο είναι ότι τα στελέχη αυτά γνωρίζουν καλά ότι οι ενέργειες της τότε Διοίκησης του Σωματείου είχαν ομόφωνα εγκριθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο και τύχαιναν απόλυτης διαφάνειας και ελέγχου από το σωματείο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της "Ημέρας του Ηθοποιού", που σημειώνεται ότι αποτελούσε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, το ΣΕΗ συγκροτούσε πολυμελή οργανωτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ενεργοί και βετεράνοι ηθοποιοί καθώς και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, ανεξάρτητα από παράταξη ή πολιτική τοποθέτηση. Μέσω αυτής της επιτροπής το ΣΕΗ απευθυνόταν στα μέλη του Σωματείου και σε σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, σκηνοθέτες, συγγραφείς, συνθέτες κ.ά. οι οποίοι συχνά προσφέρονταν να στηρίξουν την εκδήλωση χωρίς αμοιβή. Οι δε ηθοποιοί - μέλη του ΔΣ του σωματείου και μη - διαπαραταξιακά συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην όλη διοργάνωση, ανάμεσά τους και σημερινά στελέχη της Κίνησης Ηθοποιών, που τολμούν να μιλούν για "αυλές" της ΔΕΗ!
  • Ο οικονομικός απολογισμός κάθε εκδήλωσης - όπως και όλη η δραστηριότητα του σωματείου - ελέγχονταν τακτικά από την Εξελεγκτική Επιτροπή και εγκρίνονταν στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του. Ειδικά η παράταξη Κίνηση Ηθοποιών ποτέ δεν καταψήφισε αυτούς τους απολογισμούς.

Η ουσία είναι ότι στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΗ κρίνεται πάλι η κατεύθυνση πλεύσης του σωματείου: Το αν, δηλαδή, θα ξαναρχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθοσυντήρητων, άνεργων, φτωχότερων ηθοποιών, ή θα συνεχίσει την κατηφορική πορεία προσαρμογής των συμφερόντων των ηθοποιών στις απαιτήσεις εκείνων που τους εκμεταλλεύονται και τους συντρίβουν. Ο ανήθικος πόλεμος ενάντια στην παράταξή μας έχει λοιπόν στόχο να αμαυρώσει στη συνείδηση των ηθοποιών τις επιτυχίες που σημείωνε το σωματείο, όταν οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις είχαν την πλειοψηφία, επιτυχίες που μάλιστα αγκάλιαζαν όλους τους τομείς, την υπεράσπιση τόσο των δικαιωμάτων των μελών του, όσο και του πολιτισμού. Αντίθετα "επί των ημερών τους" το σωματείο βούλιαξε στο βούρκο της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης που συστηματικά καλλιεργούν στον κλάδο, φορτώνοντας θρασύτατα τις ευθύνες τους γι' αυτή του την αποδυνάμωση στην αδιαφορία τάχα των συναδέλφων.

Η αποστομωτική απάντηση θα πρέπει να δοθεί μαζικά από τον κλάδο στις εκλογές της 14ηςΑπρίλη, αλλά και στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του σωματείου στις 7 Απρίλη και ώρα 13.00, στο θέατρο "Βρετάνια".

Με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα, ανατρέπουμε το συσχετισμό, προχωράμε μπροστά, για το δυνατό ΣΕΗ των αγώνων, του Πολιτισμού, της ταξικής ενότητας και της αλληλεγγύης με τους άλλους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ