Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Βδομάδα πολλαπλών επιλογών

Ευτυχώς που υπάρχουν οι επαναλήψεις, οι επανεκδόσεις και τα αφιερώματα, για να προσδώσουν κάποιο βάρος - και νόημα - στην κινηματογραφική βδομάδα που περιλαμβάνει πάμπολλες καινούργιες παραγωγές, που ωστόσο επιβεβαιώνουν τη ρήση «ουκ εν τω πολλώ (και τω «καινούργιω» φευ) το ευ!». Στην απαρίθμηση των ολόφρεσκων αποψινών «πρώτων» θα σταθούμε κατά τι περισσότερο μόνο σε μία. Στην αργεντίνικη ταινία «Ο Γερμανός γιατρός» (2013) της Λουσία Πουέντσο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όχι ως ιδιαίτερο αισθητικό γεγονός, αλλά σαν οπτική προσέγγιση σήμερα, στο επίκαιρο θέμα του ναζιστή δήμιου Γιόζεφ Μένγκελε. Στο πλαίσιο των - ουσιαστικά αδιάφορων - αποψινών «πρώτων» και στο πνεύμα των επικείμενων «αγίων παθών» κινείται η αμερικάνικη, θρησκευτική, επική, υπερδραματική, περιπετειώδης παραγωγή βασισμένη στην ιστορία του ομώνυμου του τίτλου βιβλικού ήρωα «Νώε» (2014), σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκι και με πρωταγωνιστή τον χολιγουντιανό σούπερ σταρ Ράσελ Κρόου.

Συμπαθητικό - χωρίς απολύτως τίποτα το καινούργιο, πέρα από την αλήθειά του - το «Μικρά όμορφα πλάσματα» (2013) του Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν, ένα μικρό, ευαίσθητο φιλμ του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά με θεματική την καθημερινότητα σε ένα κέντρο υποδοχής παιδιών κι εφήβων με προβλήματα και δυσκολίες στην Καλιφόρνια. Η ταινία ποντάρει στην κατανόηση και την αδελφότητα, παρά στη «μαυρίλα» και τον κυνισμό. Κατάθλιψη, καταχρήσεις, εθισμός, αυτοκτονία, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι τα θέματα που αποτελούν συστατικά του καμβά που υφαίνει ο Κρετόν, φροντίζοντας πάντα να προσθέτει μια κωμική νότα, ώστε να ελαφρύνει το μελό που, summa summarum, αφήνει στο στόμα μια γεύση ελπίδας.

Ακολουθούν: Η αμερικάνικη περιπέτεια «Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί» (2014) του Νιλ Μπέργκερ, από το μπεστ σέλερ της Veronica Roth, «Divergent». Ιστορία δυόμισι ωρών, διαδραματίζεται σε δυστοπικά φουτουριστική, μετα - αποκαλυπτική εκδοχή του Σικάγου, όπου οι άνθρωποι ταξινομούνται, από τα 16 τους, σε διακριτές διαφορετικές κάστες βάσει προσωπικότητας.

Ακόμα, «Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό» (2014), βρετανική κωμωδία πάνω στη θεματική της «αυτοκτονίας» σε σκηνοθεσία Πασκάλ Σομέιγ, από βιβλίο του Νικ Χόρνμπι που δυσφημεί τον συμπαθή Αγγλο συγγραφέα, που μονίμως κακοποιεί το σινεμά, πέφτοντας σε όλες τις παγίδες που στήνει το ακανθώδες αυτό θέμα.

Επίσης, με τίτλο «Τα muppets καταζητούνται» (2014) επανεμφανίζεται η γνωστή παρέα των τηλεοπτικών αμερικάνικων πάνινων ηρώων σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μπόμπιν, με νότες μιούζικαλ και μυστήριο θρίλερ.

Πρεμιέρα απόψε έχουν και δυο ελληνικές παραγωγές: Το ντοκιμαντέρ της Νίνας - Μαρίας Πασχαλίδου «Κισμέτ: Η ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα» (2014), που αποκαλύπτει τα μυστικά της πρωτοφανούς παγκόσμιας επιτυχίας των τούρκικων σίριαλ που ξεπερνά θρησκείες και πολιτισμούς.

Και η τέταρτη μεγάλου μήκους, ατμοσφαιρική, γκανγκστερική περιπέτεια του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι» (2014), με έναν επαγγελματία δολοφόνο που αποφασίζει να κλείσει εκκρεμείς λογαριασμούς... Μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Γερμανίας που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Αφιέρωμα στον σπουδαίο Σοβιετικό σκηνοθέτη Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, πραγματοποιεί η «New Star» στον κινηματογράφο... από σήμερα έως και τις 2 Απρίλη, προβάλλοντας 4 από τις σημαντικότερες ταινίες του. Την βωβή, εκπληκτική «Νέα Βαβυλώνα» (1929), με θέμα την ιστορική πορεία προς την Κομμούνα του Παρισιού, την πρώτη προλεταριακή εξουσία καθώς και, τα σαιξπηρικά, κινηματογραφικά αριστουργήματα «Αμλετ» (1964) και «Βασιλιάς Ληρ» (1971) όπως και τη κοζιντσεφική μεταφορά στον κινηματογράφο του κλασικού «Δον Κιχώτη» (1957), του μεγάλου έργου του Θερβάντες.

Και για να μην ξεχνάμε ότι στις 30 Μάρτη του 1952 η αστική τάξη της χώρας έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, η «New Star» θα προβάλει το Σάββατο 29 και Κυριακή 30/3 στις 12.30 και 2.30 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ new star art cinema, την έντιμη ταινία του Νίκου Τζήμα «Ο Ανθρωπος με το γαρύφαλο» (1980).

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται για 3η βδομάδα στο Αστυ η προβολή της αξιολογότατης κινέζικης «Αίσθηση αμαρτίας» (2013) του Ζία Ζανγκ-κε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ