Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Φουντώνουν οι διαδηλώσεις για τις μαζικές καταδίκες ισλαμιστών

KAΪΡΟ.--

Οι ομαδικές δίκες και καταδίκες εκατοντάδων ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντα Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι, με συνοπτικές διαδικασίες, στην εσχάτη των ποινών, εξακολουθούν να πυροδοτούν διαδηλώσεις και αντιδράσεις κυρίως έξω από μεγάλα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας και άλλων αστικών κέντρων.

Στη διάρκεια καθιστικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε χτες έξω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, ενάντια στην πρόσφατη θανατική καταδίκη 529 μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων», σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις νεαρών φοιτητών με αστυνομικούς στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας 18χρονος και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

Παρά τις αντιδράσεις, που προκαλούν οι μαζικές καταδίκες εκατοντάδων ισλαμιστών που προχτές έκαναν ακόμη και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να εκφράσει «βαθιά, βαθιά ανησυχία», η γενική εισαγγελία του Καΐρου ανακοίνωσε χτες την πραγματοποίηση ακόμη δύο μαζικών δικών σε βάρος 919 ισλαμιστών (ανάμεσά τους το ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι). Οι εκατοντάδες κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες ανθρωποκτονίας και αντίσταση κατά της αρχής.

Μέσα σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα, συγκλήθηκε χτες βράδυ εκτάκτως σε συνεδρίαση το Ανώτατο Συμβούλιο του Στρατού όπου υπέβαλε την παραίτησή του (ενόψει των επικείμενων προεδρικών αιγυπτιακών εκλογών) ο στρατάρχης και υπουργός Αμυνας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ