Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Υπέρ πολιτικής λύσης στη Συρία και αιχμές κατά του Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ KOYBEΪT.--

Στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας και την απόρριψη κάθε πιθανότητας για αναγνώριση του Ισραήλ με την ιδιότητα του «εβραϊκού κράτους» κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κουβέιτ Αραβες ηγέτες.

Σε κοινό ανακοινωθέν ζητούν την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία, στο πλαίσιο της διακήρυξης της Γενεύης που είχε εκδοθεί τον Ιούνη του 2012, αποφεύγοντας, ωστόσο, μία σαφή αναφορά στο αίτημα της συριακής «αντιπολίτευσης» για τον εξοπλισμό των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ με «σύγχρονα πιο εξελιγμένα όπλα», μεταξύ αυτών και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Ωστόσο, ο Σαλμάν Μπιν Αμπντέλ Αζίζ, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας που στηρίζει ανοιχτά τις δυνάμεις που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ, στήριξε με δηλώσεις του το αίτημα της συριακής «αντιπολίτευσης», με το επιχείρημα ότι για να αρθεί το αδιέξοδο στη Συρία πρέπει να προωθηθεί μια αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο πεδίο, και μέσω χορήγησης «στρατιωτικής βοήθειας» στην «αντιπολίτευση».

Νωρίτερα, οι ηγέτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος», όπως απαιτεί η ισραηλινή πολιτική ηγεσία που θέτει αυτό το ζήτημα σαν «προϋπόθεση» για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου επέρριψαν μάλιστα στο Ισραήλ την ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Στο μεταξύ, χτες, λίγα 24ωρα μετά την κατάρριψη συριακού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Δαμασκού. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε απαραίτητο μέτρο, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορά της, για να απαντήσει στις απειλές εναντίον της ασφάλειάς της που προέρχονται από τη Συρία», δήλωσε επί λέξει ο Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνέντευξης στο Γαλλικό Πρακτορείο, καλώντας τη συριακή κυβέρνηση και «κάθε συριακό κίνημα» να μη δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Αγκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ