Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ στην Εκπαίδευση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ στην Εκπαίδευση οδηγεί στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη εργασία» οργάνωσαν, την περασμένη Κυριακή, η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας της ΚΝΕ.

Στην ομιλία της η Ελένη Κοτούπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ανέλυσε τις εξελίξεις στην Παιδεία, τη στρατηγική της ΕΕ και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης το επόμενο διάστημα θα αναδειχτεί κρίσιμος αφού παίρνει και θεσμικά όλο και πιο αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό της Εκπαίδευσης. Σήμερα, η Τοπική Διοίκηση έχει την ευθύνη για τα σχολικά κτίρια, διανέμει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και της έχει εκχωρηθεί η δυνατότητα και να επιδοτεί μέσω ιδίων εσόδων. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υλοποιούν κοινή στρατηγική, προωθώντας την ευρωενωσιακή πολιτική της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που δείχνει να κινείται ενάντια στις πολιτικές των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, ουσιαστικά συμφωνεί με αυτές τις επιλογές».

Ο Θοδωρής Αναπλιώτης, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, μίλησε για τις επιπτώσεις στη νεολαία απ' τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Παιδεία, σημειώνοντας: «Κεντρική επιδίωξη της στρατηγικής αυτής για την Εκπαίδευση είναι η διά βίου μάθηση. Πρόκειται για την "ομπρέλα" η οποία συνδέει την οικονομία με την Εκπαίδευση και απαντάει στρατηγικά τι εργαζόμενο απαιτεί το κεφάλαιο και από ποια εκπαιδευτική διαδικασία θα παραχθεί αυτός ο τύπος εργαζόμενου. Το κεφάλαιο, από όλο το σύστημα της ανθρώπινης γνώσης, ξεχωρίζει το πιο ωφέλιμο για εκείνο, δηλαδή την εφήμερη, ευέλικτη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη κατάρτιση. Δεν χρειάζεται γενικευμένα τη μορφωμένη και υψηλά εκπαιδευμένη εργατική δύναμη. Χρειάζεται ορισμένο επίπεδο ειδίκευσης».

Ο Αστέρης Χαλάτσης, εκπαιδευτικός και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε παρέμβασή του περιέγραψε τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στην Εκπαίδευση στην περιοχή της Καρδίτσας, αναφέροντας: «Υπήρξαν εκτεταμένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στο νομό. Πάνω από 16 νηπιαγωγεία, 54 δημοτικά σχολεία και 14 Γυμνάσια και λυκειακές τάξεις συγχωνεύτηκαν - καταργήθηκαν και 38 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ήδη απολύθηκαν!». Και τόνισε: «Αλήθεια, τι λένε οι άλλοι υποψήφιοι για όλα αυτά; Επί της ουσίας τίποτα! Μικρή σημασία έχουν τα μεγάλα λόγια, οι συναντήσεις για φωτογράφιση, οι υποσχέσεις κοροϊδίας κι άλλα παρόμοια. Κανένας τους δεν βγήκε από παρθενογένεση. Είτε οι ίδιοι είτε τα κόμματα που ανήκουν "προσκυνούν" πολιτικές που εναρμονίζονται με τις επιταγές της ΕΕ, που τελικά έχουν τα αποτελέσματα που γνωρίσαμε και στην Παιδεία».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς και νεολαίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ