Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών

Συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης προτείνει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Προτάσεις «κοινής δράσης» ενάντια στο ΑΚΡ προβάλλει ο Κιλιντσάρογλου (φωτ.)
Προτάσεις «κοινής δράσης» ενάντια στο ΑΚΡ προβάλλει ο Κιλιντσάρογλου (φωτ.)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα ώθηση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού φαίνεται να δίνουν ήδη τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ενόψει και της εκλογής νέου Προέδρου στις 10 Αυγούστου.

Ενδιαφέρον έχει η προχτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP (Ρεπουμπλικανικό), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δηλώνοντας ότι μια συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα ήταν «εξαιρετικά πιθανή» ενόψει των προεδρικών εκλογών. «Εχουμε ορισμένους ανθρώπους (σ.σ. για υποψήφιους) στο νου μας», συμπλήρωσε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, αλλά τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα «δια-κομματικό πρόσωπο που δε θα έχει ισχυρούς ιδεολογικούς δεσμούς με ένα πολιτικό κόμμα αλλά θα μπορεί να ενώσει όλα τα μέρη της κοινωνίας». Επίσης, ανέφερε ότι «δεν καταφέραμε να προκαλέσουμε αρκετή εμπιστοσύνη στους Κούρδους» και ότι η «λύση» του Κουρδικού δεν είναι «μονοπώλιο του AKP».

Την ίδια στιγμή, ο σημερινός Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και συνιδρυτής του AKP, δήλωσε, από το Κουβέιτ όπου περιόδευσε, ότι ήρθε η ώρα το κυβερνών κόμμα να συζητήσει ποιον υποψήφιο θα «κατεβάσει» τον Αύγουστο. «Είπα ότι θα το συζητήσουμε όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες. Αφού ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές και οι προεδρικές είναι τον Αύγουστο, έφτασε η ώρα», είπε συγκεκριμένα. Αρνήθηκε να απαντήσει αν θα σκεφτόταν ανταλλαγή θέσεων με τον Ερντογάν και πρόσθεσε πως «οι απαγορεύσεις (σ.σ. για την πρόσβαση στο "Tουίτερ") πρέπει να αρθούν».

Στο μεταξύ, οι ενστάσεις και καταγγελίες για τα αποτελέσματα και τη διαδικασία των εκλογών της Κυριακής συνεχίζονται. Το CHP θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Αγκυρα. Η αρμόδια επιτροπή δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες αλλά τα τελικά αποτελέσματα ίσως ανακοινωθούν μετά από βδομάδες.

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό ότι έχασε το μάτι του ο 15χρονος που την Κυριακή τραυματίστηκε από δακρυγόνα που έριξαν αστυνομικοί ενάντια σε διαδηλωτές, στην ανατολική περιοχή Σανλιούρφα. Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε στη διάρκεια διαδήλωσης οπαδών του φιλοκουρδικού BDP, που κατήγγειλαν ότι ο υποψήφιος του AKP για το δήμο επικράτησε μετά από νοθεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ