Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στην τελική ευθεία η απομάκρυνση των χημικών όπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην επιβεβαίωση της παράδοσης σχεδόν του 90% των συριακών χημικών όπλων προχώρησε, χτες, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε κατά τις τελευταίες τρεις βδομάδες.

Την Τρίτη, εκπρόσωπος του OPCW είχε ανακοινώσει την αποστολή νέου φορτίου συριακών χημικών όπλων από το λιμάνι της Λατάκειας ανεβάζοντας την απόσυρση του συριακού χημικού οπλοστασίου στο 86,5%, χτες αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 92,5% ενώ αύριο, Κυριακή, η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, στο 100%.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ως προθεσμία για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων την 30ή Ιούνη, μέρος της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο αμερικανικό πλοίο «MV Cape Ray» που έχει αναδιαμορφωθεί ειδικά γι' αυτό το λόγο. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις αρμόδιων ξένων αξιωματούχων πως δεν θα απελευθερωθούν στο θαλάσσιο περιβάλλον χημικά από το συριακό οπλοστάσιο, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους λαούς χωρών της Μεσογείου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς εκφράζονται φόβοι για το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια.

Τέλος, αργότερα χτες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε στις γνωστές καταγγελίες συριακών και μισθοφορικών αντικαθεστωτικών δυνάμεων για χρήση τοξικών αερίων χλωρίου σε βάρος αμάχων χωριού της κεντρικής επαρχίας, Χάμα, χαρακτηρίζοντάς τες «εσφαλμένες». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η πιο πρόσφατη αντισυριακή χημική υστερία κάνει κάποιον να διερωτάται για τους πραγματικούς σκοπούς αυτών που την άρχισαν και που δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειές τους να βρουν ένα πρόσχημα για (να υπάρξει μια διεθνής) στρατιωτική επέμβαση στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ