Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Προτάσεις «ενεργειακής απεξάρτησης» της Ευρώπης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις διεργασίες που εντείνονται στα επιτελεία ιμπεριαλιστών και μονοπωλίων (καθώς η αντιπαράθεση στην Ουκρανία έχει αλυσιδωτές συνέπειες) σηματοδοτεί η προχτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και του Πολωνού πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου παρουσίασαν προτάσεις για μια «ευρωπαϊκή ενεργειακή κοινότητα».

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντόναλντ Τασκ δήλωσαν ότι η πρότασή τους (για την οποία η πρωτοβουλία φαίνεται να ανήκει στη Βαρσοβία) θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνη, όταν θα γίνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», ο Τασκ δήλωσε πως το σχετικό πρόγραμμα θα ωφελήσει «όλη την Ευρώπη» και μάλιστα σε «μία κρίσιμη περίσταση», αναφερόμενος στα δεδομένα που δημιουργεί η όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι εξαρτημένη από μία μόνο πηγή που θα την προμηθεύει Ενέργεια, εξήγησε ο Τασκ, σε μια περίοδο που νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, τροφοδοτώντας νέες «κόντρες» μεταξύ μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, της εξόρυξης, της εκμετάλλευσης, αλλά και της διανομής / μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Ακόμα, είπε ότι χρειάζονται να γίνουν επενδύσεις για την κατασκευή υποδομών ώστε όλη η Ευρώπη να συνδέεται με έναν αγωγό, αλλά και για να αναπτυχθούν νέες μορφές Ενέργειας (ήδη Γαλλία - Γερμανία έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να δράσουν από κοινού για την ανάπτυξη των λεγόμενων «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας).

Παρίσι και Βαρσοβία εμφανίζονται να συμφωνούν σε έξι προτάσεις. Σ' αυτές - σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τασκ - συγκαταλέγεται και το ενδεχόμενο αγοράς υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, ακόμα και την Αυστραλία, «με τις οποίες - εξήγησε - θέλουμε να έρθουμε σε επαφή το συντομότερο». Μάλιστα, όλο νόημα, ο Πολωνός ηγέτης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και οι μεσογειακές χώρες, οι εταίροι της ΕΕ στο Νότο».

Επίσης την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί συνάντηση του επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ με αρμόδιους υπουργούς της Σλοβακίας και της Ουκρανίας στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν την πιθανότητα της αντιστροφής της ροής του φυσικού αερίου, ώστε να μεταφέρεται πίσω στο Κίεβο. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ταυτόχρονα, για τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουκρανίας και Ρωσίας στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ