Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«CYBER EUROPE 2014»
Πανευρωπαϊκή άσκηση κυβερνοάμυνας για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Μια σημαντική άσκηση κυβερνοάμυνας προγραμματίζεται να ξεκινήσει μεθαύριο Δευτέρα από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο προάσπισης του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του αστικού κράτους από κάθε είδους «απειλή», ακόμα και τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες. Αυτού του είδους οι ασκήσεις πληθαίνουν τελευταία, καθώς ο αποκαλούμενος κυβερνοχώρος εξελίσσεται σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Κράτη και μονοπώλια προσβάλλουν ηλεκτρονικά συστήματα, υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χωρών και μονοπωλίων, προκειμένου να διασφαλίσουν πλεονεκτική θέση στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 28 έως τις 30 Απρίλη διοργανώνεται στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η άσκηση κυβερνοχώρου «Ευρώπη 2014 - Φάση Α»Cyber Europe 2014»). Η αποκαλούμενη και Πανευρωπαϊκή Ασκηση Ασφαλείας στο Διαδίκτυο διοργανώνεται, σχεδιάζεται και εκτελείται υπό το συντονισμό του οργανισμού ENISA (European Union Agency for Network and Information Security).

Χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδη πανευρωπαϊκή κυβερνο-άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί, σε φάσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Βασίζεται στην προσομοίωση συμβάντων και αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας ανταπόκρισης της ΕΕ σε διαδικτυακές «απειλές». Η ελληνική συνεισφορά συνίσταται στην εκπόνηση των σεναρίων της άσκησης και των διδαγμάτων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Από πλευράς ΓΕΕΘΑ συμμετέχει προσωπικό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας. Αρχές Μάρτη διεξήχθη και ειδική διημερίδα στο ΓΕΕΘΑ, με σκοπό τη συζήτηση και το σχεδιασμό του τεχνικού και επιχειρησιακού μέρους της άσκησης.

Επισήμως, «απώτερος στόχος είναι να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της ΕΕ, των κρατών - μελών της και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών».

Σημειωτέον πως τέτοιες ασκήσεις εστιάζουν και στο φλέγον για τα μονοπώλια ζήτημα του απρόσκοπτου ενεργειακού ανεφοδιασμού τους. Ενδεικτικά, ο ENISA σε πρόσφατη έκθεσή του υπογραμμίζει ότι «η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι καθοριστική για την προστασία από τις απειλές κατά των έξυπνων ενεργειακών δικτύων, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διαθεσιμότητα Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ