Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

Δήλωση του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από παλιότερη χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε καλλιέργειες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Από παλιότερη χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε καλλιέργειες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση της Κυριακής προκαλώντας ανυπολόγιστες ακόμη καταστροφές, κυρίως σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από το χαλάζι σε Ηλεία, Αργος και Κόρινθο έχουν πληγεί καλλιέργειες βερικοκιάς, ελιές, κηπευτικά, αμπέλια και εσπεριδοειδή, ενώ σε Βοιωτία και Φθιώτιδα το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός παραγωγών αδυνατεί να καταβάλλει τα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν ούτε αυτή τη λειψή προστασία που παρέχεται από τον κανονισμό του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013, ο Οργανισμός είχε δώσει παράταση η οποία λήγει αύριο Τετάρτη...

Σε δήλωσή του για τις ζημιές, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημείωσε: «Μαζί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που δίνει συνεχή, άγρια χτυπήματα μειώνοντας το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, ήρθαν, τώρα, και οι καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να το αποτελειώσουν.

Οι ζημιές από το χαλάζι και τις βροχές σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι πολύ μεγάλες και χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί κινδυνεύουν, φέτος, να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο Νομό Καρδίτσας, έχουν πληγεί από τη βροχή και το χαλάζι χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι κι άλλες καλλιέργειες. Σε πάρα πολλά βαμβακοχώραφα η καταστροφή είναι τέτοια που χρειάζεται να γίνει επανασπορά.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ: Να γίνει, αμέσως, αναγγελία για υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς και να προχωρήσουν, άμεσα, οι εκτιμήσεις των ζημιών. Να δοθούν, γρήγορα, αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, για το σύνολο της ζημιάς, από το χαλάζι και τη βροχή. Να καλυφθούν στο 100% τα έξοδα για την επανασπορά του βαμβακιού και των άλλων καλλιεργειών που καταστράφηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ