Πέμπτη 8 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΞ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
«Ανησυχεί» για στρατιωτική αντιπαράθεση στη Ν/Α Ασία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οι αντεγκλήσεις που αφορούν την ιστορία, την εδαφική ακεραιότητα και τη θαλάσσια ασφάλεια ανάμεσα σε άλλα αυξάνουν την ανησυχία ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση εξαιτίας ενός λανθασμένου υπολογισμού ίσως γίνει πραγματικότητα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γιουν Μπιγιούνγκ-σε, μιλώντας στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «άστοχο εθνικισμό» που εκτρέφεται μέσα από τον «ιστορικό ρεβιζιονισμό» ή ακόμα και την «άρνηση» της Ιστορίας, αναφερόμενος προφανώς στο «τεταμένο κλίμα» που διακρίνει τις σχέσεις Σεούλ - Τόκιο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας εδαφικών διαφορών στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα και μεγάλης εμπορικής σημασίας. Οι εντάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την «ανησυχία» και των ΗΠΑ, που βλέπουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο βασικότερων συμμάχων τους στην περιοχή. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται με «πρωταγωνιστή» φυσικά και την Κίνα, που έχει εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία κ.ά.

«Οι γεωπολιτικές πλάκες της περιοχής υπόκεινται σε αυτό που χαρακτηρίζω ως τεκτονικές μετατοπίσεις. Ιστορικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στη βορειοανατολική Ασία», συμπλήρωσε ο Μπιγιούνγκ.

Φυσικά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ΛΔ Κορέας θα «πρέπει να ετοιμαστεί να πληρώσει το ακριβότερο τίμημα» αν προχωρήσει σε νέα δοκιμή (σ.σ. πυρηνική) που «θα περιφρονήσει τη διεθνή κοινότητα». Ειδικότερα για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Μπιγιούνγκ φέρεται να δήλωσε ότι η επιμονή της Πιονγιάνγκ σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα θα έχει συνέπειες που θα μπορούσαν «να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για... την επιβίωση του καθεστώτος». Την ίδια στιγμή φέρεται να πρόσθεσε ότι σήμερα «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι... ένα ευνοϊκό κλίμα δημιουργείται για την επανένωση», ισχυριζόμενος ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δηλώσει δημοσίως πως είναι υπέρ μιας ειρηνικής επανένωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ