Πέμπτη 8 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εμπόριο, υποδομές και τζετ προωθεί ο Κινέζος πρωθυπουργός

«Βοήθεια» ΗΠΑ και Βρετανίας για την υπόθεση της απαγωγής των κοριτσιών

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Κινεζικής κατασκευής τζετ ως «τα πλέον τεχνολογικά άρτια και προσιτά» για νιγηριανές και άλλες αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες προσπάθησε να προωθήσει χτες κατά τη συνάντησή του με το Νιγηριανό πρόεδρο Γκουντλάκ Τζόναθαν ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, συνεχίζοντας στη Νιγηρία την αφρικανική περιοδεία του για πρώτη φορά μετά από την εκλογή του το 2013.

Ο Κινέζος αξιωματούχος, που θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη δυναμική των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των έργων υποδομής, στη γεωργία, ακόμη και την αεροναυπηγική.

Ο Λι επρόκειτο σήμερα να εκφωνήσει ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική, που γίνεται στην Αμπούτζα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξαιτίας των κλιμακούμενων επιθέσεων και προκλήσεων από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ».

«Βοήθεια» έναντι της «Μπόκο Χαράμ»

Χτες, Αμερικανοί και Βρετανοί πρόσφεραν τη «βοήθειά» τους στις νιγηριανές Αρχές για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των 270 και πλέον κοριτσιών που απήχθησαν στα μέσα του περασμένου Απρίλη από τους ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ», ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ δήλωσε πρόθυμος «να κάνει τα πάντα». Φυσικά η «ευαισθησία» αυτή σχετίζεται με προώθηση συμφερόντων. Παράλληλα το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε πως οι πράξεις της «Μπόκο Χαράμ» ενδέχεται να παραπεμφθούν σε διεθνές δικαστήριο ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ίδιο 24ωρο η νιγηριανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα δώσει 50.000.000 νάιρα (περίπου 300.000 δολάρια) σε όποιον δώσει αξιόπιστες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διάσωση των εκατοντάδων μαθητριών.

Ωστόσο ούτε οι δυναμικές διαδηλώσεις στη Νιγηρία και στο εξωτερικό, ούτε οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο πτοούν τους εξτρεμιστές της «Μπόκο Χαράμ», που χτες ανακοινώθηκε πως εξαπέλυσαν μια ακόμη φονική επιδρομή σε χωριό της Βορειοανατολικής Νιγηρίας (κοντά στα σύνορα με το Καμερούν) σκοτώνοντας πάνω από 300 ανθρώπους κάθε ηλικίας. Οι ένοπλοι, που περικύκλωσαν το χωριό Γκαμπόρου Νγκάλα με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και φορτηγάκια, πυρπόλησαν σπίτια και καταστήματα, λεηλάτησαν περιουσίες, σκότωσαν αδιάκριτα άοπλους πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ