Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ανοιξε και πάλι μετά από επτάμισι χρόνια

Επί επτάμισι χρόνια, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού άφησαν κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης, καθώς έδιναν με το σταγονόμετρο τα κονδύλια για τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου και την ανακαίνιση των εκθεσιακών χώρων για την περίφημη συλλογή των μινωικών αρχαιοτήτων του. Επιτέλους, πλέον, άνοιξαν για το κοινό αυτές οι αίθουσες. Η συλλογή μινωικών αρχαιοτήτων αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα του μουσείου και καταλαμβάνει το 55% της έκτασης του εκθεσιακού χώρου. Η έκθεση, που λειτουργεί από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., περιλαμβάνει διάσημες αρχαιότητες.

Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται οι θεές των όφεων, η θεά των μηκώνων, ο δίσκος της Φαιστού, το ρυτό του ταύρου, ο ελεφάντινος ταυροκαθάπτης και η ομώνυμη τοιχογραφία, το χρυσό κόσμημα των μελισσών, τα χρυσά μινωικά δακτυλίδια και το «Δακτυλίδι του Μίνωα», πλήθος σφραγίδων από πολύτιμους λίθους, περίτεχνα λίθινα σκεύη, αντικείμενα μικροτεχνίας, χρυσεπένδυτα όπλα και πολύχρωμα καμαραϊκά αγγεία.

Τα εκθέματα εντάσσονται σε χωροχρονικές και θεματικές ενότητες, που αποτυπώνουν όψεις της καθημερινής και δημόσιας ζωής. Από το τσουκάλι και τον αργαλειό της νοικοκυράς, μέχρι τα μεγάλα συμπόσια και τις αθλητικές εκδηλώσεις, συστήματα διοίκησης με τη χρήση γραφών και σφραγισμάτων, τις θρησκευτικές αντιλήψεις και δοξασίες, τις πομπώδεις τελετουργίες των ανακτόρων, σκεύη πολυτελείας, τις ταφικές πρακτικές και τις αντιλήψεις για τη μεταθανάτια ζωή. Δίνεται έτσι μια πλήρης εικόνα για το μεγάλο αστικό - ανακτορικό πολιτισμό της Κρήτης που, στη συλλογική μνήμη των μεταγενέστερων Ελλήνων, συμπυκνώθηκε στο πρόσωπο του ημιθεϊκού και διογενή βασιλιά Μίνωα.

Περιοδεία του ΚΚΕ στο Μουσείο

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη βδομάδα, περιοδεία στην ΚΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έκανε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Στέλιο Ορφανό, υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Στέλιος Ορφανός επισήμανε τις ευθύνες που βαραίνουν αποκλειστικά τις κυβερνήσεις για το γεγονός ότι για χρόνια το Μουσείο παρέμεινε κλειστό, αλλά και για την υποστελέχωση μουσείων και Εφορειών Αρχαιοτήτων. Οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή λειτουργούν με εργαζόμενους σε ΕΣΠΑ, 5μηνα, 7μηνα, εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα, εργαζομένους πολλών ταχυτήτων με διαφορετικούς μισθούς και δικαιώματα. Ετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση της φύλαξης, της καθαριότητας, κάθε δραστηριότητας που είναι φιλέτο για το κεφάλαιο εις βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ολα αυτά πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό για τους εργαζόμενους που θα πρέπει με τον καθημερινό τους αγώνα, με την ενότητά τους, κόντρα στις πουλημένες πλειοψηφίες στα σωματεία να οργανωθούν και να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, με αξιοπρεπείς μισθούς. Να κάνουν το πρώτο βήμα στις εκλογές και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμο και Περιφέρεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δύο πανάρχαια ταξίδια στο Αιγαίο»(2019-08-29 00:00:00.0)
Παράδοση των «δίδυμων» Κούρων(2011-08-12 00:00:00.0)
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου(2010-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-03-27 00:00:00.0)
Από το Σύνταγμα στο Πανεπιστήμιο(1998-07-09 00:00:00.0)
Μινωικό "θαύμα" οι Αρχάνες(1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ