Σάββατο 10 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
Εφθασαν οι ξένοι «ειδικοί»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Στο νιγηριανό έδαφος βρίσκεται πλέον από χτες νέο κλιμάκιο τουλάχιστον 20 Αμερικανών ειδικών στρατιωτικών αξιωματούχων από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), πρακτόρων και διαπραγματευτών του FBI, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τη διεθνή κατακραυγή για την αρπαγή των 270 και πλέον μαθητριών Λυκείου από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» και να έχουν μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στην πολυπληθέστερη χώρα που είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη οικονομία της υποσαχάριας Αφρικής.

Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αρχές μελετούν αίτημα των νιγηριανών αρχών για την προσωρινή παραχώρηση αμερικανικού κατασκοπικού αεροπλάνου παρακολούθησης, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, με στόχο τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των εκατοντάδων μαθητριών που κρατούνται όμηροι.

Παράλληλα έφθασε στη νιγηριανή πρωτεύουσα, Αμπούτζα, και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από τη Βρετανία. Η βρετανική ομάδα περιλαμβάνει διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Αμυνας, η οποία δεν θα ασχοληθεί μόνο με την πρόσφατη μαζική απαγωγή των εκατοντάδων μαθητριών, αλλά και με την αναζήτηση «μακροπρόθεσμων αντιτρομοκρατικών λύσεων» ώστε να εμποδιστούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον και για να ηττηθεί η «Μπόκο Χαράμ».

Επιπλέον, Κίνα και Γαλλία έχουν επίσης προτείνει τη βοήθειά τους, κυρίως μέσω των πληροφοριών που συλλέγουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους δορυφόρους. Επιπροσθέτως το Παρίσι έχει θέσει σε «ετοιμότητα» περίπου 3.000 στρατιώτες σε γειτονικές με τη Νιγηρία χώρες, επικαλούμενη ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ»...

Τέλος, χτες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Νιγηριανό πρόεδρο Γκουντλάκ Τζόναθαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις απαγωγές των μαθητριών, ενώ ο Τζόναθαν αποδέχτηκε την πρόταση του Μπαν να στείλει ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Νιγηρία για να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης της αντιμετώπισης των προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», που σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη», δρα στη Νιγηρία εδώ και περίπου μία δεκαετία, αιματοκυλώντας το λαό και χειραγωγώντας τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, επιδιώκοντας τη μετατροπή της σε ισλαμικό χαλιφάτο, ενώ είναι φανερό ότι αποτελεί ένα πολύ καλό πρόσχημα για κάθε είδους παρέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ