Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ισχνή ανάκαμψη με θολές τάσεις

Ισχνή ανάκαμψη, η οποία για την ώρα δε διαμορφώνει σαφή τάση, εμφανίζει για το Α' τρίμηνο του 2013 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα ντόπια εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), στο Α' τρίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2014, ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής» ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3% και οι κλάδοι της μεταποίησης 0,9%. Να σημειωθεί ότι στην 6ετία 2008 - 2013 η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 28% και συνολικά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 29%, κατρακύλα που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί στο ορατό προβλέψιμο μέλλον.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο Α' τρίμηνο του 2014:

-- Μεταποίηση: Μοιρασμένες είναι οι τάσεις που καταγράφονται, με 13 από τους ταξινομούμενους κλάδους να κινούνται σε καθοδική τροχιά και 11 σε ανοδική. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέγραψαν πτώση και οι: κλωστοϋφαντουργικές ύλες με 13,3%, καπνός 16,7%, ξύλο και φελλός 35,3%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 14,9%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε στους κλάδους: ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προϊόντα με 70,6%, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού με 28,6%, βασικά μέταλλα 9,5%.

-- Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση ανά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται στα κεφαλαιουχικά αγαθά 16,5%, και ενδιάμεσα αγαθά (3,8%). Αντίθετα, σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν οι κλάδοι της Ενέργειας (2,4%), τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (9,4%) και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Ο επίσημος πληθωρισμός

Ρυθμοί αποκλιμάκωσης στο γενικό επίπεδο του «δείκτη τιμών καταναλωτή» καταγράφονται στο τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), για το μήνα Μάρτη του 2014 εμφανίζεται μείωση 0,6%. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έφτασαν σε 11,7%, στα φάρμακα σε 21,6% (εξαιτίας του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων), στο φυσικό αέριο σε 12,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ