Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΕ
«Ζώνες» ελεύθερης δράσης των μονοπωλίων

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τον Καναδά και την Ιαπωνία περιλαμβάνονται στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Ελληνα υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη. Παράλληλα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου, ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο Επίτροπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη «Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP), ενόψει του επικείμενου 5ου διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που θα ξεκινήσει στις 19 Μάη στην Ουάσινγκτον.

Η ΕΕ έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Καναδά - τον ενδέκατο σημαντικότερο εταίρο της στον κόσμο, ενώ η ΕΕ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος για τον Καναδά - από τον Οκτώβρη του 2013 για την άρση του συνόλου σχεδόν των υφιστάμενων εμπορικών δασμών παράλληλα με τη διαμόρφωση «ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος» και πλέον μένουν «τεχνικής φύσης» ζητήματα προς επίλυση. Σε επίσης «καλό δρόμο» για τους μονοπωλιακούς ομίλους βρίσκονται και οι ανάλογες διαπραγματεύσεις για τη επισύναψη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» που διεξάγονται με την Ιαπωνία - τον έβδομο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, ενώ η ΕΕ είναι ο τρίτος σημαντικότερος για την Ιαπωνία - οι οποίες αναμένεται να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση στις 7 Μάη που έχει οριστεί διεξαγωγή επίσημης συνόδου μεταξύ των δύο πλευρών.

Το πιο δύσκολο κεφάλαιο στη διεθνή εμπορική και επενδυτική πολιτική της ΕΕ είναι αυτό που αφορά την «TTIP», η οποία πέρα από μερικές γενικού χαρακτήρα αναφορές, το πραγματικό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, μερίδες των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, δε δείχνουν ιδιαίτερα βιαστικοί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ