Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εξαπατά το λαό με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Τα ψίχουλα που υπόσχεται δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας που έχει πτωχεύσει

Την εξαγγελία για πιλοτική εφαρμογή του λεγόμενου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» περιφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες σε ένα κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων που έχει κυριολεκτικά πτωχεύσει και έχει χαμηλώσει την απαιτητικότητά του.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο Γ. Βρούτσης είπε ότι το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές και μέσα στο 2014 θα δοθεί πιλοτικά σε δύο περιοχές, με στόχο η παροχή του να γενικευτεί από 1/1/2015 «σε όλη τη χώρα».

Απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα είναι περίπου 200 ευρώ και θα το δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 4.800 ευρώ, δηλαδή όσοι βρίσκονται σε απόλυτη εξαθλίωση. Η οικονομική ενίσχυση για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά στα 400 ευρώ.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι νομοθετημένο στα 26 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία). Βάσει της εμπειρίας, το ύψος του κινείται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και κυμαίνεται στο εξευτελιστικό ποσό των 220 ευρώ για κάθε άτομο, 70 ευρώ για τη σύζυγο και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Η εμπειρία από τη θεσμοθέτησή του στα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει αποδείξει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτέλεσε μοχλό για το χτύπημα, την αποδυνάμωση και κατάργηση των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντικατάσταση του βασικού μισθού από ένα άθλιο επίδομα φτώχειας.

Ενδεικτικός, τέλος, της ενιαίας επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι ο ισχυρισμός του Γ. Βρούτση ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, τον οποίο ο ίδιος υπολογίζει σε 684 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, βρίσκεται στο μέσο όρο των 28 κρατών - μελών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ