Παρασκευή 16 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο πλοίαρχος του «Sewol»

ΣΕΟΥΛ.-- Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του πλοιάρχου και άλλων τριών μελών του πληρώματος του νοτιοκορεατικού πλοίου «Sewol» που ναυάγησε τον περασμένο Απρίλη, με αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από 280 επιβατών, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μαθητές Γυμνασίου.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν επίσης κατηγορίες για αμέλεια σε βάρος των άλλων 11 μελών του πληρώματος του οχηματαγωγού «Sewol» που επέζησαν, ενώ σε εξέλιξη παραμένει έρευνα σε βάρος και άλλων μελών του πληρώματος επειδή πιστεύεται πως ορισμένοι διέφυγαν από το βυθιζόμενο σκάφος πριν από τους επιβάτες.

Ως γνωστόν το «Sewol» εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας από το λιμάνι Ιντσεον προς το νότιο νησί Ζεζού. Από τους 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο πλοίο, 339 ήταν παιδιά και οι δάσκαλοί τους σε σχολική εκδρομή. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι πιστεύεται πως έχουν πνιγεί.

Ενα μήνα μετά την καταστροφή, έχουν περισυλλεγεί 281 πτώματα, αλλά 23 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παρόλο που δύτες εξακολουθούν να ερευνούν το ναυάγιο.

Η συγκεκριμένη τραγωδία ήταν ένα ακόμα έγκλημα των εργοδοτών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, άλλη μια απόδειξη ότι όσο η ακτοπλοΐα βρίσκεται στα χέρια καπιταλιστών με κριτήριο το κέρδος, η ανθρώπινη ζωή θα είναι σε διαρκή κίνδυνο. Ηδη τα στοιχεία για τις αιτίες του ναυαγίου είναι ενδεικτικά, ανεξάρτητα από τις ευθύνες, όπως όλα δείχνουν, του απαράδεκτου καπετάνιου που εγκατάλειψε από τους πρώτους το πλοίο. Το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο για να βγάλει ο εφοπλιστής κέρδος (κάτι που για το συγκεκριμένο πλοίο ήταν μάλλον κανόνας και ίσχυε και τη μοιραία μέρα), επίσης είχαν προστεθεί καμπίνες, πράγμα που είχε αλλάξει την ισορροπία του και οι παράγοντες αυτοί ήταν καθοριστικοί όταν υπήρξε μετατόπιση φορτίου και ξεκίνησαν τα προβλήματα που οδήγησαν στη βύθιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ