Παρασκευή 16 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αιματοβαμμένη η επέτειος από την καταστροφή του 1948

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης
Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με αίμα σφραγίστηκε η χτεσινή, 66η, μαύρη επέτειος από την ημέρα της «Νάκμπα» (στα ελληνικά σημαίνει «Καταστροφή») των παλαιστινιακών εδαφών από τις δυνάμεις του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που κήρυξε στις 14 Μάη 1948 το κράτος του Ισραήλ, ξεκινώντας με τις φονικές επιχειρήσεις εκδίωξης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από 531 πόλεις και χωριά της πατρογονικής γης τους.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χτες από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα, στη διάρκεια επεισοδίων εκ των οποίων τα χειρότερα ξέσπασαν κοντά στις φυλακές Οφέρ, έξω από τη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους αστικών κέντρων της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας συμμετέχοντας μαζικά σε πορείες διαμαρτυρίας, αφού προηγουμένως σίγησαν για 66 δευτερόλεπτα, όσα και τα χρόνια από το βάρβαρο διωγμό.

Η Μέρα της Νάκμπα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μάη, όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και στις χώρες της προσφυγιάς (π.χ. Ιορδανία, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος) στις οποίες κατέφυγαν οι Παλαιστίνιοι, ζώντας κατά εκατομμύρια έως σήμερα. Σε μήνυμά του από το Λονδίνο, όπου συνάντησε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα για την ισραηλινή ηγεσία να αντιληφθεί πως δεν υπάρχει άλλη πατρίδα για τους Παλαιστίνιους πέρα από την Παλαιστίνη και πως εκεί θα μείνουν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ