Παρασκευή 23 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μεφίστο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Patroklos Skafidas

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 28 Μάη, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τον «Μεφίστο» του Κλάους Μαν, σε θεατρική διασκευή του εξαιρετικού αντιφασιστικού μυθιστορήματος, από τη δημιουργό του περίφημου «Θεάτρου του Ηλιου» Αριάν Μνουσκίν. Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία της διασκευής (σε συνεννόηση με την Μνουσκίν), σκηνικά - κοστούμια Νίκου Μαστοράκη.

Το μυθιστρόρημα - βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα - ιχνηλατεί τη σταδιοδρομία του γνωστού - ως «αριστερού» - ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν (έτσι ονομάζεται στο μυθιστόρημα) από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που πρωταγωνιστούσε σε φημισμένο θέατρο του Αμβούργου μέχρι και το Τρίτο Ράιχ, οπότε ταυτίστηκε με τους ναζί. Το μυθιστόρημα, γραμμένο το 1936 από τον φυγάδα στο Αμστερνταμ συγγραφέα (φυγάδες ήταν όλα, σχεδόν, τα μέλη της αντιφασιστικής οικογένειας διανοουμένων και καλλιτεχνών, Μαν), διεκτραγωδεί το πώς ο ναζισμός δοκίμασε τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική όλων των προσώπων του μυθιστορήματος, μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων.

Στο -εμπνευσμένο και από το μύθο του Φάουστ- μυθιστόρημα η «χαλαρή» αριστερή ιδεολογία του κεντρικού προσώπου, καταλύεται από τον πόθο για κολακεία και εξουσία, καθώς για να εδραιωθεί ως υπερπρωταγωνιστής συμμαχεί με το ναζιστικό «διάβολο». Το έργο μελετά τη σχέση τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο. Η Αριάν Μνουσκίν διασκεύασε και ανέβασε το έργο, το 1979, κάνοντάς το γνωστό στο ευρύ κοινό μερικά χρόνια μετά τη δικαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας του στη Γερμανία, εξαιτίας της μήνυσης του θετού γιου του ηθοποιού Γκούσταφ Γκρίντγκενς («μοντέλο» του συγγραφέα). «Η διασκευή μάς οδήγησε στο να ψάξουμε τα "κλειδιά" των προσώπων του έργου, να εμπνευστούμε ή να απομακρυνθούμε από αυτά. Τα πρόσωπα του έργου είναι συγχρόνως τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, της Ιστορίας και της φαντασίας μας», γράφει η Μνουσκίν. (σ.σ. Με την ευκαιρία θυμίζουμε και την ομώνυμη, σπουδαία ταινία, γυρισμένη το 1981, του Ούγγρου σκηνοθέτη Ιστβαντ Τζάμπο).

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Υβόνη Μαλτέζου, Στέφανος Μουαγκιέ, Αλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Παπαπαύλου, Τάσος Πυργιέρης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Στόλλας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Θάνος Τοκάκης, Ενκε Φεζολάρι, Χάρης Φραγκούλης, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Ψαρράς. Πιάνο: Λήδα Μανιατάκου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο καιρός των χρυσανθέμων» (2018-11-21 00:00:00.0)
«Ο Εβραίος- νόμος 205/1943» (2014-02-15 00:00:00.0)
Σημαντικά σκηνικά κείμενα (2012-10-31 00:00:00.0)
Παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (2009-12-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-10-02 00:00:00.0)
Θα «ζει» ...στο «Δρόμο» (2004-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ