Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Με την εξέταση των υποψηφίων των γενικών λυκείων και των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') σε μαθήματα γενικής παιδείας συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι από το πρωί εξετάζονται σε Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία γενικής παιδείας. Επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ είναι τη Δευτέρα 2 Ιούνη, με Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης, Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Χτες, ξεκίνησαν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') με Νεοελληνική Γλώσσα. Το θέμα της έκθεσης που κλήθηκαν να αναπτύξουν ήταν το εξής: «Σε ένα άρθρο 400 - 500 λέξεων που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας, να αναφέρετε μορφές ενδοσχολικής βίας που γνωρίζετε και να προτείνετε τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου». Η επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') είναι την Τρίτη 3 Ιούνη με Μαθηματικά.

Στο μεταξύ, επιφυλάξεις εξέφρασε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) για την επιλογή του κειμένου που δόθηκε την Τετάρτη στους μαθητές των Γενικών Λυκείων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Θυμίζουμε ότι ήταν ένα διασκευασμένο απόσπασμα από τη συλλογή δοκιμίων του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου «Ο σύγχρονος άνθρωπος». Σύμφωνα με την ΠΕΦ «η επιλογή του κειμένου ανταποκρίνεται, βέβαια, στις απαιτήσεις των εξετάσεων, ωστόσο, το περιεχόμενό του δεν αντιστοιχεί στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Δηλαδή, η συγκεκριμένη διασκευή προβάλλει μονοσήμαντα την ατομική διάσταση της ανθρωπιάς, ενώ αγνοεί τη συλλογικότητα αδικώντας το πρωτότυπο στο οποίο είναι εμφανής η κοινωνική στόχευση μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα», τονίζει η ΠΕΦ.

Επίσης χθες, ξεκίνησαν και οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου με το νέο σύστημα της «τράπεζας θεμάτων». Θυμίζουμε ότι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την «τράπεζα θεμάτων» είναι μεγάλες και εντάθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τη δημοσιοποίησή της, καθώς με μια πρώτη ματιά βρέθηκαν θέματα ή υποερωτήματα πέραν της διδακτέας ύλης. Παράλληλα, μαθητές της Α' Λυκείου διαμαρτύρονται δικαίως καθώς η «τράπεζα» άνοιξε μόλις τρεις μέρες πριν τις εξετάσεις τους και περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 9.000 θέματα, γεγονός που καθιστά αδύνατον να προλάβουν να προετοιμαστούν πάνω σε αυτά. Αντιθέτως, οι μαθητές που από το Σεπτέμβρη θα πάνε στην Α' Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους από την αρχή της χρονιάς τα θέματα της «τράπεζας». Ετσι, οι μαθητές της φετινής Α' Λυκείου νιώθουν αδικημένοι. Ομως, το υπουργείο Παιδείας επέμεινε παρά τις αντίθετες εισηγήσεις να λειτουργήσει από φέτος το νέο σύστημα, έστω και την τελευταία στιγμή, χαρακτηρίζοντάς το ως στρατηγική επιλογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ