Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα φοιτητών με ειδικές ανάγκες

Εδώ και δύο χρόνια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθήνας αναγκάζεται να αντιγράφει μόνη της βιβλία προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της, γιατί στο ίδρυμα δεν υπάρχουν βιβλία και Η/Υ με το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών με την αφή). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη μονάδα προσβασιμότητας στην πληροφορική του Ιδρύματος δεν της έχει δοθεί καμία απάντηση.

Σε μια άλλη φοιτήτρια με προβλήματα ακοής και πολύ χαμηλό εισόδημα, απορρίφθηκε η αίτηση που είχε κάνει για δωμάτιο στη φοιτητική εστία του Ιδρύματος.

Επίσης, φοιτήτρια με ειδικές ανάγκες και χαμηλό εισόδημα που σπουδάζει στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου Πάτρας και έχει ζητήσει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, δεν έχει δει το αίτημά της να ικανοποιείται λόγω έλλειψης υποδομών στο Τμήμα της Αθήνας.

Ολα τα παραπάνω φανερώνουν την εγκληματική πολιτική που ασκείται πολλαπλάσια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, οι οποίες «έφτυσαν αίμα» για να καταφέρουν να σπουδάσουν και αντιμετωπίζουν δεκάδες εμπόδια που τους στερούν το αναμφισβήτητο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις χθες οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων συζήτησαν κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, διεκδικώντας το αυτονόητο: «Είναι απαράδεκτο όταν υπήρχε σύστημα Braille τη δεκαετία του '70 σε σχολές να μην υπάρχει σήμερα, να μην ικανοποιείται το ζήτημα της μετεγγραφής επειδή το ίδρυμα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές ή να πετιέται φτωχή φοιτήτρια με ειδικές ανάγκες - όπως και τόσα άλλα παιδιά φτωχών οικογενειών - εκτός φοιτητικής εστίας», είπε στην παρέμβασή του εκπρόσωπος του αναπηρικού κινήματος. «Διαλέξτε αν θα είστε επιτέλους με τις ανάγκες των φοιτητών ή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπερασπίζεται η ΕΕ και η κυβέρνηση», απαίτησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στην Πρυτανεία.

Αποτέλεσμα αυτής της μαζικής παρέμβασης ήταν να αποσπάσουν τη δέσμευση της Συγκλήτου του Ιδρύματος ότι τα ζητήματα που αφορούν τις φοιτήτριες θα λυθούν το επόμενο διάστημα. Θα δοθούν συγγράμματα Braille στην τυφλή φοιτήτρια, η μετεγγραφή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, όπως και θα λυθεί το ζήτημα στέγης για τη φοιτήτρια με το πρόβλημα ακοής.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ ανανεώνουν το ραντεβού τους σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει η Σύγκλητος με το Σωματείο Καθαριστριών του ΕΚΠΑ οι οποίες είναι εδώ και 7 μήνες απλήρωτες, ενώ μια από αυτές απολύθηκε επειδή συνδικαλίζονταν με το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ