Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΗΡΙΞΗ» ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
Ευρωενωσιακή «ανησυχία» εν μέσω συγκρούσεων σε Συρία - Ιράκ

Οι ενεργειακές «μπίζνες» στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν «σταθερότητα», υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση...

Στο φόντο των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και των γεγονότων σε Συρία και Ιράκ, που φαίνεται να πυροδοτούν ένα ντόμινο εξελίξεων συνολικά στη Μ. Ανατολή, έγινε χτες στη Ρώμη Διεθνής Υπουργική Διάσκεψη με θέμα την υποστήριξη της οικονομίας, των «θεσμών» και των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.

Η Διάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας (η Ιταλία παραλαμβάνει από την Ελλάδα την Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2014), προκειμένου, όπως ειπώθηκε επισήμως, «να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της συριακής κρίσης στο Λίβανο».

Μετέχοντας στη Σύνοδο, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, έθεσε το θέμα σαφέστερα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η σταθερότητα στην περιοχή είναι μείζονος σημασίας, ειδικότερα εντός του εξαιρετικά ασταθούς περιβάλλοντος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Οι έρευνες για την αναζήτηση ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν σταθερότητα και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Σκιαγραφώντας τις βλέψεις της ΕΕ για προώθηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στη Βόρεια Αφρική και τη Μ. Ανατολή, πρόσθεσε ότι «ως κράτος - μέλος της ΕΕ και ως τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως και ενθαρρύνει τον ενεργό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, στο πλαίσιο της Πολιτικής Νότιας Γειτονίας της ΕΕ. Η Ιταλία, η επόμενη Προεδρία, υποστηρίζει πλήρως την ίδια προτεραιότητα».

Εκφράζοντας εμμέσως φόβους για την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, χαιρέτησε «τις προσπάθειες της Ιταλίας υπέρ της στήριξης των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου ως μέσου για την ενότητα της χώρας» και κάλεσε σε οικονομική ενίσχυση του Λιβάνου, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που συρρέουν εκεί από τη Συρία.

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, ενημέρωσε ότι η χώρα μπορεί να συνδράμει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Θύμισε ενδεικτικά ότι 21 αξιωματικοί του Λιβάνου έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» στο Κιλκίς. Επίσης, θύμισε ότι από το 2006 η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά το ρόλο της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) στη «διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής» και συμμετέχει στην αποστολή με μια πυραυλάκατο.

Τέλος, προειδοποίησε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ, με τους εξτρεμιστές της ISIS να καταλαμβάνουν μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια. Η μετάδοση ή η διάδοση της συριακής κρίσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα πρέπει να αποφευχθεί. Είναι ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσει τους θεσμούς της χώρας και ειδικότερα τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου». Εμφανίστηκε δε ανήσυχος μήπως Συρία και Ιράκ οδηγηθούν «προς την καταστροφή των ιστορικών μειονοτήτων που συνδέονται με την περιοχή εδώ και πολλούς αιώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ