Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εύθραυστη εκεχειρία και κινήσεις τακτικής

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με την έτσι και αλλιώς εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία να εκπνέει σήμερα συνεχίζεται το «πόκερ» κινήσεων τακτικής όπως και το διπλωματικό παζάρι και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Ρωσία. Και χτες σημειώθηκαν σποραδικά πυρά σε αρκετές πόλεις των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ανάμεσα σε στρατεύματα που έχει αποστείλει η κυβέρνηση του Κιέβου και ρωσόφωνους πολιτοφύλακες. Επίσης, παρατηρείται φυγή προς τη Ρωσία πολλών αμάχων με το φόβο ότι, ο πιθανός τερματισμός της εκεχειρίας, μπορεί να σημάνει σφοδρότερη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ζήτησε εκ νέου να υπάρξει παράταση της εκεχειρίας και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Το ζήτημα δεν αποκλείει και η κυβέρνηση του Κιέβου, που όμως σημειώνει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον εξοπλισμό και την ενίσχυση των πολιτοφυλάκων. Ταυτόχρονα, από τους πολιτοφύλακες καταγγέλθηκε ότι σε στρατόπεδο στο Ντονέτσκ έφτασαν 150 ένοπλοι του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» και μεταφέρθηκε μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Πάντως, και από τις δύο πλευρές υπάρχει συμφωνία σήμερα να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ντονέτσκ.

Ενοποίηση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Στις κινήσεις τακτικής που γίνονται και από τις δύο πλευρές είναι αξιοσημείωτα δύο γεγονότα. Οι αυτοανακηρυγμένες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» μέσων των αντιπροσώπων τους προχώρησαν σε συγκρότηση της λεγόμενης «Ενωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών» που ονομάζουν «συνομόσπονδο δημοκρατικό κράτος που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών». Σημειώνεται ότι η «Ενωση» είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα κράτη να ενωθούν με αυτή.

Την ίδια ώρα, ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την προώθηση νέου Συντάγματος που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές. Επίσης, σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα υπογραφτεί το οικονομικό της συμφωνίας συνεργασίας της Ουκρανίας με την ΕΕ, ενώ προγραμματίζεται για τις 11 Ιούλη τριμερής συνάντηση (ΕΕ, Ουκρανία, Ρωσία) για να συζητηθούν οι ενστάσεις της τελευταίας για τη συνεργασία αυτή, που θεωρεί ότι θα θίξει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, συνεχίζονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των αρχηγών κρατών ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας, ενώ από τη Γαλλία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημείωσε: «Εχει κρίσιμη σημασία η Ρωσία να δείξει μέσα στις επόμενες ώρες, κυριολεκτικά, ότι εργάζεται για τον αφοπλισμό των αυτονομιστών, ότι τους ενθαρρύνει να αφοπλισθούν, ότι τους καλεί να καταθέσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μια νόμιμη (πολιτική) διαδικασία».

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής εξετάζουν και ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ζήτημα ωστόσο που δημιουργεί τριβές και αντιθέσεις, λόγω των συμφερόντων που διακυβεύονται, καθώς είναι μεγάλη η διασύνδεση των μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ