Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα τροπή στο ενεργειακό σκάνδαλο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η παραστρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Τετάρτης έφοδο στα γραφεία της ημικρατικής εταιρίας BOTAS και κατέσχεσε έγγραφα στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στη συμφωνία ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή αγωγού και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι χτες.

Ενεργώντας μετά από εισαγγελική παραγγελία, η παραστρατιωτική αστυνομία αφαίρεσε έγγραφα από τα γραφεία της BOTAS σχετικά και με άλλες ενεργειακές συμφωνίες, όπως είπε ο διευθύνων την εταιρία, Γκοκάν Γιαρντίμ.

Το έργο της κατασκευής του αγωγού, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που φέρει το κωδικό όνομα Μπλε Ρεύμα, στόχο έχει τη μεταφορά 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο και η λειτουργία του αναμένεται - επισήμως - να ξεκινήσει το 2002.

Αναλυτές των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων, αναφέρει το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, σημειώνουν ότι η έρευνα για διαφθορά στη συγκεκριμένη συμφωνία ενδέχεται να εμπλέξει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετζεβίτ, πρώην πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος είχε υπογράψει τη συμφωνία το 1997, αν και πολλοί απέρριπταν τη συμφωνία με τη Ρωσία καλώντας για μια ανάλογη με το Τουρκμενιστάν. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονταν στα γραφεία της BOTAS, που επέβλεπε τη διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Τζουμχούρ Ερσουμέρ παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς που ερευνούν εισαγγελείς - στο πλαίσιο της έρευνας με κωδικό όνομα Λευκή Ενέργεια.

Σενάρια «αναμόρφωσης» του σκηνικού

Η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους προβάλλει με χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της σενάρια πλήρους αναδιαμόρφωσης του τουρκικού πολιτικού σκηνικού, τοποθετώντας στο επίκεντρό τους τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς. Πολλοί αναμένουν, σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Κεμάλ Μπαλτσί, ότι ο Ντερβίς, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πάντα τις 100 μέρες της παρουσίας του στην Αγκυρα, θα ιδρύσει κόμμα και θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ετσι, λέει το «σενάριο», επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να «αντέξει μια νέα οικονομική κρίση», θα αναλάβει να αποτρέψει το ενδεχόμενο σχηματίζοντας μια κεντροαριστερή κυβέρνηση ο Ντερβίς - χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών για να εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση της ένταξης στην ΕΕ, όπως απαιτεί και ο Σύνδεσμος των Επιχειρηματιών και των Βιομηχάνων της Τουρκίας (TUSIAD, το αντίστοιχο του δικού μας ΣΕΒ).

Υπάρχουν ωστόσο δύο προβλήματα: Τα μεγάλα όνειρα των βιομηχάνων περνούν από μια εκλογική διαδικασία - κάτι που κάνει επισφαλή την πραγμάτωσή τους, αφού ο «πολιτικός κομήτης» που λέγεται Ντερβίς είναι άγνωστο, στην πραγματικότητα, για πόσο ακόμη θα συνεχίσει να λάμπει στον αστερισμό της τουρκικής πολιτικής. Πέραν αυτού, δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι το σημερινό πολιτικό προσωπικό, που είναι συνηθισμένο σε σκληρά παιγνίδια και βρώμικα κόλπα, θα δεχτεί τον παραγκωνισμό του αμαχητί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ