Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ολιγόμηνη παράταση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αναμενόταν να ανακοινωθεί χτες. Οι συνομιλίες είχαν καταληκτική ημερομηνία την ερχόμενη Κυριακή, 20 Ιούλη, αλλά ενδέχεται να παραταθούν για αρκετούς μήνες.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν χτες με «βροχή» σφαιρών τη βουλευτή Φαρίχα αλ Μπάρκο στην ανατολική πόλη Ντάρνα που ελέγχεται από ισλαμιστές αυτονομιστές. Το ίδιο 24ωρο, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Δυτική Λιβύη κήρυξαν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πτήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε χτες «αντισυνταγματική» τη θανατική ποινή, προχωρώντας σε αξιολόγηση του συνόλου του συστήματος και χαρακτηρίζοντάς το δυσλειτουργικό επειδή προσομοιάζει με ψυχικά βασανιστήρια. Παράλληλα, δικαστήριο του Τέξας καταδίκασε σε 18χρονη κάθειρξη την 35χρονη ηθοποιό Σάνον Γκες Ρίτσαρντσον για την αποστολή δηλητηριασμένων με ρικίνη επιστολών στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης και σε έναν ακτιβιστή υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι νιγηριανές αρχές επιβεβαίωσαν την απαγωγή ενός Γερμανού πολίτη από ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» στην πόλη Γκόμπι της Βορειοανατολικής Νιγηρίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών που διοργανώθηκε προχτές στις Βρυξέλλες συγκεντρώθηκαν τελικά 1,846 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τις δύο χώρες το Μάη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο επικεφαλής για τις «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις του ΟΗΕ Ερβ Λαντσούς ανακοίνωσε χτες τη διεξαγωγή «Φόρουμ Εθνικής Συμφιλίωσης», με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην (σπαρασσόμενη από συγκρούσεις πολιτοφυλακών χριστιανών και ισλαμιστών μισθοφόρων) Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις 21 Ιούλη στην Μπραζαβίλ, πρωτεύουσα του Κονγκό.

BAΓΔΑΤΗ.-- Δύο βομβιστικές επιθέσεις σε κατάμεστη από κόσμο αγορά της Βαγδάτης προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων.

ΣΕΟΥΛ.-- Συνετρίβη στην πόλη Γκγουάνγκζου ελικόπτερο το οποίο μετέφερε πέντε πυροσβέστες που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό 11 επιβατών που ακόμα αγνοούνται μετά το ναυάγιο του «Σεουόλ». Οι πέντε πυροσβέστες σκοτώθηκαν ενώ διερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον 38 ήταν χτες οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα «Ραμασούν» που εξακολουθούσε να πλήττει τις Φιλιππίνες και κατευθυνόταν προς την Κίνα. Οι θάνατοι προκλήθηκαν από πτώσεις δένδρων, στύλων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και καταρρεύσεις σπιτιών. Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου 20 σφοδρές καταιγίδες. Τον περασμένο Νοέμβρη, ο τυφώνας «Χαϊγιάν» είχε προκαλέσει το θάνατο 7.300 ανθρώπων στην ανατολική χώρα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι νέοι άνεργοι είναι σήμερα «οι Νέγροι της Ευρώπης», ανέφερε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιάνους Κόρβιν - Μίκε του πολωνικού ακροδεξιού κόμματος Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς. Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση για την ανεργία των νέων της Ευρώπης, σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να καταργήσουμε τον κατώτερο μισθό, πρέπει να καταστρέψουμε την ισχύ των συνδικάτων».

ΜΟΣΧΑ.-- Δημοσίευμα που αναφέρει ότι η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με την Κούβα για να ανοίξει ξανά ένας σταθμός «ηλεκτρονικής παρακολούθησης» που λειτουργούσε επί ΕΣΣΔ φιλοξένησε η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ». Το «ITAR TASS» μετέδωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε την πληροφορία, δηλώνοντας από τη Βραζιλία ότι η Ρωσία «θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις αμυντικές της ανάγκες χωρίς τη συγκεκριμένη εγκατάσταση». Ωστόσο, το «Ρόιτερς» επικαλούνταν Ρώσο αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο καταλήχθηκε ένα «πλαίσιο συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ