Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινδυνεύει με απέλαση

Μετανάστης από το Μπαγκλαντές με έξι χρόνια διαμονής στην Ελλάδα κρατείται στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα και κινδυνεύει με απέλαση. Πιάστηκε χωρίς χαρτιά σε επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας και από τότε είναι κρατούμενος.

Ο Ηλίας Μούντσι, 33 χρόνων, από το Μπαγκλαντές, ζει στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια. Είναι κλωστοϋφαντουργός, κόφτης. Μέλος του σωματείου. Δουλεύει σε βιοτεχνίες του κλάδου.

Τρία χρόνια, τώρα, παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στα Πατήσια. Το σχολείο για τους μετανάστες ιδρύθηκε πριν πέντε χρόνια, με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Σύνθημά του: «Μάθε ελληνικά. Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου». Πάνω από 2.500 αλλοδαποί έχουν μαθητεύσει στο σχολείο. Ο Μούντσι, εκτός από ενεργό μέλος του σωματίου του, ήταν δραστήριος και στο σχολείο. Καλός μαθητής, κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε αρκετοί ομοεθνείς του να γίνουν μαθητές του, αλλά και να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του σωματείου τους. Πάντα τους κινητοποιούσε ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η εργασία του στις διάφορες βιοτεχνίες και εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας ήταν δύσκολη και ανθυγιεινή. Λειψό το μεροκάματο, «μαύρο», ήταν το ...δώρο των διάφορων αφεντικών που δούλευε. Η άδεια παραμονής του είχε λήξει και από τότε ζούσε με το φόβο της τυχαίας προσαγωγής του από επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας. Οι αρχές δεν είχαν ανανεώσει την άδεια παραμονής. Η τελευταία πρέπει να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Πρόκειται, στην ουσία, για μια άδεια ομηρίας, που κοστίζει χρήματα και χρόνο που χάνεις από το μεροκάματο. Μια άδεια, που για να εκδοθεί περνά από ...σαράντα γραφειοκρατικά κύματα.

Πρόσφατα θέλησε να μετακομίσει στην Κομοτηνή, παλεύοντας παράλληλα για την έκδοση εγγράφων παραμονής. Ομως, στη Θεσσαλονίκη πιάστηκε πριν δυο μήνες σε τυχαίο έλεγχο της Αστυνομίας. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και κρατήθηκε κάτω από άθλιες συνθήκες στο Μεταγωγών. Την περασμένη βδομάδα μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα. Το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών δεν τον ξέχασε. Εστειλε δικηγόρο για να ρυθμίσει την υπόθεση της έφεσής του. Ηδη, αναμένεται να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση, ώστε να υποβληθεί η σχετική ένσταση ώστε να μην απελαθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήγμα με Εζίλ για Αρσεναλ(2014-10-09 00:00:00.0)
«Θέλουμε να μας μιλάνε σαν ανθρώπους...»(2014-09-11 00:00:00.0)
Απεργία μεταναστών εργατών γης(2014-07-05 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους απεργούς στο Μπαγκλαντές(2013-09-25 00:00:00.0)
Επιχείρηση - «σκούπα» στις πιάτσες χρηστών στο κέντρο της Αθήνας(2013-03-08 00:00:00.0)
Σε λειτουργία το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών(2012-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ