Κυριακή 27 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιβουλεύονται τις επικουρικές και το καθεστώς των ΒΑΕ

Προκλητικά η έκθεση του ΚΕΠΕ φωτογραφίζει τις αναπηρικές συντάξεις, καθώς, όπως κυνικά ισχυρίζεται, «οι συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Δηλαδή, το ΚΕΠΕ μας λέει ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

Μετατρέπει έτσι τον εργαζόμενο από θύμα σε θύτη, αθωώνοντας καπιταλιστές και κράτος που ευθύνονται για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους τόπους δουλειάς, που προκαλούν και τα εργατικά ατυχήματα και τις ασθένειες. Ολα αυτά δεν είναι παρά ο απαραίτητος προπαγανδιστικός κουρνιαχτός για να περιορίσουν ακόμα παραπέρα τους όρους απονομής αναπηρικών συντάξεων.

Ενας κουρνιαχτός που σηκώνεται και με πλασματικά στοιχεία, αφού στη μελέτη του ΚΕΠΕ παρατίθενται μόνο οι συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ και μάλιστα για το 2006(!), όταν ήδη έχουν μεσολαβήσει μια σειρά ανατροπές που έχουν μειώσει το ποσοστό τους. Ομως, τα ποιο πρόσφατα και επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Ο αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα αναπηρική σύνταξη είναι 229.833 σε σύνολο 2.656.855 και αντιστοιχούν στο 8,6% του συνόλου τους, ποσοστό σχεδόν το μισό απ' αυτό που δείχνει η μελέτη του ΚΕΠΕ για το έτος 2006 και που σκοπίμως περιορίζεται στο ΙΚΑ και όχι σε όλα τα ταμεία.

Ακόμα όμως και αν περιοριστούμε μόνο στο ΙΚΑ, οι αναπηρικές συντάξεις που δίνει σήμερα το ταμείο είναι πολύ λιγότερες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Ηλιος», που καταγράφει και τον αριθμό των συντάξεων για κάθε ταμείο και το είδος τους (εδώ δεν αναφερόμαστε στον αριθμό των συνταξιούχων), προκύπτει ότι σήμερα το ΙΚΑ (χωρίς τα άλλα ταμεία) δίνει συνολικά 978.457 συντάξεις κάθε μήνα. Απ' αυτές, οι συντάξεις αναπηρίας ανέρχονται σε 100.059, δηλαδή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων ανέρχεται στο 10,2% και όχι στο 16,4% το οποίο αναφέρει η μελέτη, παρουσιάζοντας σκόπιμα στοιχεία του 2006!

Δεν περιορίζονται όμως εκεί αλλά επεκτείνουν τις ραδιουργίες τους και ενάντια στους ασφαλισμένους των ΒΑΕ αναφέροντας πως «... στο ΙΚΑ ένα αρκετά υψηλό (σ.σ. ποσοστό) άμεσα ασφαλισμένων ευρίσκεται στο καθεστώς των ΒΑΕ και δικαιούται πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».

Θυμίζουμε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στα ΒΑΕ αυξήθηκε και γι' αυτούς, όπως για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα με ειδικό νόμο αποχαρακτηρίστηκαν μια σειρά ειδικότητες και επαγγέλματα. Τέλος, η κατάταξη των συντάξεων από τα ΒΑΕ στις «πρόωρες» είναι και εκτός πραγματικότητας, αφού οι ασφαλισμένοι σε αυτά πληρώνουν πρόσθετο επασφάλιστρο, καλύπτοντας το κόστος για το ΙΚΑ. «Ξεχνιέται», επίσης, ότι το ειδικό αυτό καθεστώς προέκυψε ως μέτρο για την πραγματικά πρόωρη φθορά της υγείας και του οργανισμού των εργαζόμενων σε αυτά τα επαγγέλματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ