Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «τράπεζα θεμάτων»

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΚΝΕ στο υπουργείο Παιδείας
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΚΝΕ στο υπουργείο Παιδείας
Η καλοκαιρινή περίοδος που διανύουμε δεν είναι περίοδος ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης για τους μαθητές του Λυκείου. Κι αν μέχρι πέρσι αυτό αφορούσε μόνο τους μαθητές που τελείωναν τη Β' Λυκείου και προετοιμάζονταν για τις πανελλήνιες, φέτος αφορά και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (15% περίπου) μαθητών που τελείωσαν την Α' Λυκείου, αλλά έχουν μπροστά τους το Σεπτέμβρη το βραχνά των επαναληπτικών εξετάσεων που δημιούργησε η «τράπεζα θεμάτων».

Ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του τον τελευταίο μήνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει παρεμβάσεις στην «τράπεζα θεμάτων», στην κατεύθυνση όμως διατήρησης και ενίσχυσής της! Μάλιστα, προέβη και σε θρασείς τοποθετήσεις για τη λειτουργία της «τράπεζας» φέτος, λέγοντας ότι αυτή βοήθησε να καλυφθούν μαθησιακά κενά (τη στιγμή που τα σχολεία είχαν μείνει χωρίς καθηγητές μέχρι και το Φλεβάρη!) και ότι δεν υπήρξε ζήτημα αιφνιδιασμού (παρά το ότι η «τράπεζα» άνοιξε μόλις τρεις μέρες πριν τις εξετάσεις και οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα που σε πολλές περιπτώσεις ήταν μακριά από τη φιλοσοφία της ύλης που είχαν διδαχθεί).

Την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν διεκδικήσει με πολύμορφους τρόπους τόσο την οριστική κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων», όσο και το να μη χρησιμοποιηθεί αυτή στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη.

Σ' αυτό το πνεύμα είναι και η πρόσφατη απόφαση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου που μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ εγκαίρως, με την ανοιχτή επιστολή προς γονείς και μαθητές (ΑΠ 31/11-5-2014) είχε προειδοποιήσει συναδέλφους, γονείς και μαθητές για τον πραγματικό στόχο της τράπεζας θεμάτων που δεν είναι άλλος από το να γιγαντωθεί η παραπαιδεία και να στραφούν οι μαθητές στην πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία. Αλλωστε αυτή είναι η σαφής και ξεκάθαρη επιλογή των μονοπωλίων, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, προκειμένου οι καπιταλιστικές οικονομίες των χωρών της ΕΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές: Λίγοι και εκλεκτοί να ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να γίνονται μισθωτοί σκλάβοι των 300 ευρώ χωρίς μόρφωση και χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές σε αγώνα για:

  • Κατάργηση του Νόμου 4186/13 για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και της ΤΕΕ, όλων των νόμων για το "Νέο Σχολείο" και της τράπεζας θεμάτων.
  • Κατάργηση του σχολείου της αγοράς και της ΕΕ, όλου του νομοθετικού πλαισίου για την πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία μετά το Γυμνάσιο.
  • Ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο, αντίστοιχο με τις ανάγκες και τα οράματα της νεολαίας και του λαού μας.
  • Η επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο είτε στις ανώτατες είτε στις επαγγελματικές σχολές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ