Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΚΕΡΜΙ
Τίμησαν τους 54 εκτελεσμένους

Αγωνιστικά τίμησαν τα 70 χρόνια από τη μέρα του απαγχονισμού των 54 αγωνιστών - πατριωτών στο Πικέρμι Αττικής τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής. Υστερα από πρόσκληση της «Αδελφότητας οικογενειών των 54 απαγχονισθέντων» και των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της περιοχής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στο Πικέρμι, στο 19ο χλμ. της Λ. Μαραθώνος, στο μνημείο όπου είναι θαμμένοι οι 54 Ελληνες πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί στις 21/7/1944.

Ο απαγχονισμός έγινε ως αντίποινα για τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων που εκείνο το διάστημα είχαν εντείνει τις επιθέσεις κατά του γερμανικού στρατού που είχε αρχίσει να αποχωρεί. Ο στρατός κατοχής, ως αντίποινα για το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών του, που σκοτώθηκαν από αντιστασιακούς στην περιοχή, κρέμασαν στο Πικέρμι 54 Ελληνες αγωνιστές που προέρχονταν, οι 50 - κυρίως - από την περιοχή του Πειραιά και του Κερατσινίου, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ και άλλους αγωνιστές που ήταν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι. Οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν στη γύρω περιοχή και τους πρόσθεσαν στους 50 που είχαν φέρει από το Χαϊδάρι. Οι όμηροι και πολλά στελέχη του αντιστασιακού κινήματος μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στον τόπο της θυσίας. Η εκτέλεση έγινε μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Α. Χίτλερ.

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος αντιστασιακών και φορέων, ιδιαίτερα της Ανατ. Αττικής, άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της «Αδελφότητας των συγγενών», Μιχάλης Μάνος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη θυσία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπολόγισαν τη ζωή τους, ξεπλήρωσαν το χρέος τους προς την πατρίδα και το λαό και δεν θα πρέπει να τους λησμονήσουμε». Ο Γ. Χατζής, ο οποίος μίλησε από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφερόμενος στη σύγχρονη προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού - ναζισμού, με τις ευλογίες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, κάλεσε τους παρευρισκόμενους και ειδικότερα τη νεολαία της χώρας μας να βροντοφωνάξουν εναντίον της απάνθρωπης επέμβασης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων αλλά και της ενίσχυσης των φασιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία.

Στεφάνι κατέθεσε ο Μπάμπης Πολυμενάκος από το ΚΚΕ, η Μάχη Κούκουρα από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ΦΕΠΟΝ, επίσης η ΠΣΕΑΕΑ, η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κερατσινίου - Περάματος, οι ομάδες γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου (μέλη της ΟΓΕ). Στην εκδήλωση στο Πικέρμι παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Γ. Χριστόπουλος, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Β. Πιστικίδης, ο αντιδήμαρχος Σ. Κάρλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας - Πικερμίου Π. Κουζής, ο επίτιμος πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πειραιά Π. Κουβάτσος, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γ. Κουράσης, ο Ν. Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, το μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ Νατάσα Καμπέλη, ο Κ. Συμεωνίδης, γραμματέας της ΤΕ ΚΚΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ