Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ
Διευθετεί σειρά ζητημάτων που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο

Στον πυρήνα του νομοθετήματος βρίσκονται ο τρόπος που θα μοιράζεται η πίτα των κρατικών συμβάσεων, αλλά και νέες ανατροπές στα επικουρικά ταμεία

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Κατατέθηκε αργά χτες βράδυ στη Βουλή, μετά από αλλεπάλληλα «σβήσε - γράψε», προσθήκες και διαβούλια, το «πολυνομοσχέδιο» που περιέχει τα προαπαιτούμενα φιλομονοπωλιακά μέτρα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής έως τις 8 Αυγούστου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου με το οποίο καταρτίζονται και υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις.

Σημαντικές από την άποψη των συνεπειών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι και οι ρυθμίσεις που συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας. Αφορούν κατά κανόνα την κατάργηση όλων των «φόρων υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούσαν τους κλάδους επικούρησης και πρόνοιας δεκάδων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς και την ένταξη νέων επικουρικών ταμείων στις διατάξεις για τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων που θα δίνουν στο μέλλον.

Στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση παραθέτει το στόχο για μια Ελλάδα - παράδεισο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με παραπέρα τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων. Γράφει μεταξύ άλλων: «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βοηθήσουν τη μετάβαση της οικονομίας σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, αντί για την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και στην αποταμίευση και την επένδυση αντί στην κατανάλωση.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητες πρώτον η εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων εργασίας και κεφαλαίων, δεύτερον η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τρίτον η ενίσχυση θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών, ώστε να είναι εφικτή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ξαναμοιράζουν την πίτα των κρατικών συμβάσεων

Σε αυτό το πνεύμα, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για «τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης», ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων φορέων του δημόσιου τομέα (που καίει προμηθευτές και εργολάβους), διατάξεις για τον «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού μέχρι το τέλος του 2015.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «εκσυγχρονίζεται» το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, καθώς με το ισχύον καθεστώς δεν προχωρά η υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων που «θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος».

Προσθέτει ότι η πρόταση σχεδίου νόμου για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, «έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα των συναντήσεων με τους νομικούς εμπειρογνώμονες που διέθεσε η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (TFGR) και τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης». Διαμορφώθηκε δηλαδή υπό την πλήρη εποπτεία του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του.

Το πολυνομοσχέδιο προωθεί ακόμα τη «μείωση διοικητικών βαρών πληροφόρησης σε 13 τομείς της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των βαρών πληροφόρησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, που εκπόνησε κατά παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις με τις οποίες έρχονται αλλαγές στο πολυδιαφημισμένο «πόθεν έσχες», ενώ προωθείται η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη στο δημόσιο - μέτρο που ουσιαστικά «τελειώνει» δεκάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους.

«Φωτιά» στα επικουρικά ταμεία

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε βάρος των Ταμείων, προάγγελος των σαρωτικών μέτρων που θα έρθουν το φθινόπωρο, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

1. Από 1/1/2015 καταργούνται οι «φόροι υπέρ τρίτων», με τους οποίους χρηματοδοτούνται φορείς - τομείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάργησή τους με το επιχείρημα ότι «είναι άδικοι» και ότι «τους εκμεταλλεύονταν αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», όπως διαρρέονταν από κυβερνητικά στελέχη μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Αυτό που δε λένε είναι ότι οι λεγόμενοι φόροι υπέρ τρίτων αντικαθιστούσαν την εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία των κλάδων για τους οποίους ισχύουν. Δηλαδή, ήταν μέτρο που συνέφερε την εργοδοσία. Τώρα που καταργούνται, η κυβέρνηση δεν τους αντικαθιστά με εργοδοτικές εισφορές, γεγονός που θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στα Ταμεία, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων.

Από τους συνολικά 199 «φόρους υπέρ τρίτων», οι 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και αποφέρουν έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο σε 24 ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στον ΕΔΟΕΑΠ, στο ΝΑΤ, στο Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων και Εθνικής Αμυνας. Μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων, αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επιφέρει απώλειες 470 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων» θα πλήξει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω Ταμεία: Ταμείο Νομικών, Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Πρόνοιας Επικουρικής Ασφάλισης Ιπποδρομιών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών, ΤΑΔΚΥ, Ταμείο Πρόνοιας Κληρικών, Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Επικουρικό Ταμείο Αρτοποιών.

2. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, «από την 1/1/2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν».

Η αλλαγή αυτή θα συμπιέσει προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ (θα καθορίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο), αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.

3. Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών, η οποία θα εκδοθεί μέχρι τις 31/10/2014, με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ).

Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παροχών που δίνουν αυτά τα Ταμεία σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα κάθε χρόνο. Μέχρι τις 30 Νοέμβρη κάθε έτους, το αρμόδιο ΔΣ θα αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο οι περικοπές θα μεγαλώνουν.

4. Από 1/1/2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που σημαίνει μειώσεις με το νέο μαθηματικό τύπο.

Τα Ταμεία αυτά έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31/12/2014, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης. Παύουν δηλαδή να λειτουργούν σαν επικουρικά ταμεία και προσαρμόζονται στους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα επαγγελματικά ταμεία, με μειωμένες παροχές και συντάξεις.

Χτύπημα και στους μικρούς ΕΒΕ

Οπως αναφέρθηκε, το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να αναστέλλει ή να απενεργοποιεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) της επιχείρησης ή του επιτηδευματία που βαρύνεται με φοροδιαφυγή ή με άλλο φορολογικό αδίκημα. Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1/1/2014 και στο εξής, καθώς και η υποβολή αίτησης για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του. Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εξειδικεύσει το επόμενο διάστημα τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, δίπλα στους «μεγάλους» που φοροδιαφεύγουν ακόμα και με την κάλυψη του νόμου, σε κίνδυνο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους στην Εφορία, ή ακόμα και στα Ταμεία, απ' όπου μέσω του ΚΕΑΟ μεταβιβάζονται στις ΔΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ