Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση για τα Ρυθμιστικά Αττικής - Θεσσαλονίκης

Καταψηφίζει το ΚΚΕ, δήλωσε ο εισηγητής του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του εισηγητή της ΝΔ, Μάξιμου Σενετάκη, το οποίο έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, λέγοντας ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη ΝΔ και ότι το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί το φθινόπωρο σε άλλο νομοσχέδιο.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διότι και αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ταξικών νομοθετημάτων που δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να προωθήσει τις επενδυτικές λεγόμενες δραστηριότητές του συγκεντρώνοντας για ένα κομμάτι ψωμί τα καλύτερα φιλέτα γης, τις παραλίες όλης της Αττικής, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αλλά και των ορεινών όγκων, για την ιδιωτική εκμετάλλευσή τους, για προσπορισμό τεράστιων κερδών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι κατά κύριο λόγο ένα πολιτικό εργαλείο και ελάχιστα τεχνοκρατικό. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εκφράζεται η επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως αυτή εφαρμόστηκε 40 χρόνια τώρα, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Καπιταλιστική ανάπτυξη που ενίσχυσε, στήριξε το μεγάλο κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ζεστό χρήμα, πάσης φύσεως διευκολύνσεις.

Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ισόρροπη ανάπτυξη. Ποιον θέλετε να κοροϊδέψετε; Η μη ισόρροπη ανάπτυξη είναι βασικός νόμος του καπιταλισμού. Το κεφάλαιο επενδύει εκεί που προσδοκά να έχει τα περισσότερα, πιο σύντομα, πιο εγγυημένα κέρδη. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις λαϊκές ανάγκες, ούτε για μια κοινωνική πολιτική με την ευρεία έννοια. Ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των απορριμμάτων λέγοντας: «Το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα που σχετίζεται με τα απορρίμματα στο Θριάσιο. Πέρασαν πολλά χρόνια, δόθηκαν σκληρές μάχες, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι καταδικάζεται να παραμείνει το Θριάσιο και για τα επόμενα 30 χρόνια ο υποδοχέας των αποβλήτων της Αττικής - αν όχι όλων τουλάχιστον του 80%. Πρόκειται για τη νεκρανάσταση του άρθρου 33 του νόμου 3164/2004 - η περιβόητη τροπολογία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου -, την απειλή να μετατραπεί το ανενεργό λατομείο του Μουσαμά στο όρος Αιγάλεω σε χώρο υγειονομικής ταφής των αναξιοποίητων στερεών αποβλήτων».

«Ως ΚΚΕ, συνέχισε ο Σπύρος Χαλβατζής, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν γίνονται όλα αυτά γιατί δεν έχει κέρδη το κεφάλαιο. Αυτή η κατάσταση, που συνιστά μέγα κίνδυνο, δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις αλλά με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα».

Οσον αφορά το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε: «Σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, η θέση του ΚΚΕ είναι: Να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ το οποίο θα πρέπει να ανήκει στο κράτος, να λειτουργεί με βάση το παραχωρητήριο που δόθηκε στο ιστορικό σωματείο πριν από 80 περίπου χρόνια. Το ζήτημα για εμάς είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία στο γήπεδο, ποιος θα καθορίζει τη λειτουργία του και αυτό είναι θεμελιακό».

Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του γηπέδου της Λάρισας: «Σήμερα, επειδή ακριβώς αυτό το γήπεδο ανήκει σε επιχειρηματία και επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αποχώρησε για διάφορους λόγους από την ηγεσία της Λάρισας, τόσο το σωματείο της ΑΕΛ όσο και άλλα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν παρά μόνο επί πληρωμή. Συνεπώς το κύριο είναι η ιδιοκτησία στο γήπεδο, που καθορίζει τη λειτουργία του και όλες τις δραστηριότητές του».

Και κατέληξε: «Εμείς λέμε τελικά "ναι" στο γήπεδο, που το δικαιούται και ιστορικά ο κόσμος της ΑΕΚ. Ομως, δεν συμφωνούμε να είναι ιδιοκτησία μιας επιχείρησης, όπως είναι η συγκεκριμένη πρόταση του νομοσχεδίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι λαϊκές ανάγκες κόντρα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, η διαχωριστική γραμμή και στη Ν. Φιλαδέλφεια(2017-05-18 00:00:00.0)
Χρήση γης: Για ποιον;(2014-07-12 00:00:00.0)
Υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες(2014-06-06 00:00:00.0)
Λίγα βάζετε, πολλά παίρνετε(2012-09-08 00:00:00.0)
Να περάσει... ο επόμενος(2008-03-07 00:00:00.0)
Τελευταία γραμμή άμυνας για την Αθήνα(2000-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ