Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελευταία γραμμή άμυνας για την Αθήνα

Η εισήγηση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αττική

Τι θα γίνει το «Αισθητικό Δάσος Σχοινιά», για το οποίο η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής ζητά σεβασμό;
Τι θα γίνει το «Αισθητικό Δάσος Σχοινιά», για το οποίο η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής ζητά σεβασμό;
Ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση βρήκε από τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας το θέμα για τις επιδράσεις των Ολυμπιακών έργων στην Αθήνα και στην Αττική, που έφεραν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής και Θεοχάρης Παπαμάργαρης στη συνεδρίαση που έγινε προχτές το βράδυ.

Στην εισήγησή του ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε στα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου πως τόσο η Νομαρχιακή όσο και η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο στην αναπτυσσόμενη κίνηση κατά των συνεπειών και των αντιλαϊκών μέτρων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρότεινε το ΝΣ να υπερασπιστεί την τελευταία γραμμή άμυνας για την Αθήνα, που είναι:

  • Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που δέχεται σοβαρότατες πιέσεις.
  • Οι ελεύθεροι χώροι, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε ένα τόσο βεβαρημένο περιβάλλον. Τώρα μάλιστα με τον καύσωνα μπορεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά να κατανοήσει ο λαός την αναγκαιότητα του πράσινου και των ελεύθερων χώρων, αφού επιβεβαιώθηκε η ανάγκη προστασίας και επέκτασής του.
  • Το περιβάλλον και η προστασία του δε θα πρέπει να απασχολούν μόνο επετειακά και μάλιστα φραστικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά με πρακτικά μέτρα να προλαβαίνει και να αποτρέπει την καταστροφή του.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στον κίνδυνο τσιμεντοποίησης του χώρου του Ιπποδρόμου -ο οποίος σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο - στην τσιμεντοποίηση της περιοχής Βεΐκου στο Γαλάτσι, της Β` Ζώνης του Υμηττού στον Βύρωνα, της παραλίας του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στον υγροβιότοπο και στις αγροτικές καλλιέργειες η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά Μαραθώνα.

Τέλος ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να διεκδικήσει την αξιοποίηση της παραλίας του Ελληνικού για κολύμβηση και χώρο αναψυχής, τη συνολική προστασία των ακτών του Σαρωνικού από την ιδιωτική εκμετάλλευση, με τη διαμόρφωση ελεύθερων λαϊκών πλαζ και τον περιορισμό των μαρίνων, την κήρυξη όλης της έκτασης του Βεΐκου ως αναδασωτέας και την άμεση εκπόνηση προγράμματος αναδάσωσης, καθώς και την επέκταση της Α` Ζώνης Προστασίας του Υμηττού μέχρι τα όρια της Β` Ζώνης, εκεί που συνορεύει με το Σχέδιο Πόλης.

Οσον αφορά το οικονομικό μέρος της κατασκευής των έργων για τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, τόνισε ότι και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να ζητήσει όλα τα στοιχεία για το συνολικό κόστος των αγώνων και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος σε όλες τις φάσεις του και να αντιπαρατεθεί στις απευθείας αναθέσεις που γίνονται με πρόσχημα την ταχύτητα, στη διαδικασία αυτοχρηματοδότησης των έργων και στην επιβολή νέων φόρων με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη σοβαρότητα του θέματος και τις ενδιαφέρουσες θέσεις της εισήγησης της ΝΑΣ επισήμανε ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς Θ. Κατριβάνος.

Επίσης ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Ευσταθιάδης επέμεινε στη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στο Αττικό άλσος και στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε οι ελεύθεροι αυτοί χώροι να μην τσιμεντοποιηθούν.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, όμως, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά την αναβολή της συζήτησης των επιδράσεων των Ολυμπιακών έργων και τη διεξοδική εξέτασή του σε επόμενη συνεδρίασή του. Προτάθηκε μάλιστα να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ