Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
Διερευνούν τρόπους κοινής παρέμβασης

Με αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας, με προοπτική την αλλαγή κυβέρνησης, συναντώνται σήμερα οι αντιπροσωπείες ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει ο Δ. Βίτσας και τη ΔΗΜΑΡ ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Παρά τη φαινομενικά διαφορετική ατζέντα με την οποία πάει στη συνάντηση κάθε αντιπροσωπεία, επί του περιεχομένου, δηλαδή την πολιτική για την οποία αναζητούν πεδίο εφαρμογής, και οι δύο συμφωνούν: Καθώς η καπιταλιστική κρίση, με τα όποια σημάδια αναιμικής ανάκαμψης, δείχνει τα δόντια της, επείγει η προβολή μιας πολιτικής που να πείθει πλατιές λαϊκές μάζες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει και ανθρώπινος.

Ενα εξαιρετικό δείγμα αυτής της πολιτικής έδωσε χτες ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, με άρθρο του στα «ΝΕΑ», μέσα από το οποίο εκτιμά ότι το βασικό ερώτημα σήμερα είναι αν «επιτέλους θα υπαχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στις ανάγκες μιας κοινωνίας που θέλει να είναι συνεκτική και δίκαιη». Εξορίζοντας από το κείμενο τον καπιταλισμό και ως λέξη ακόμα, χρεώνει αποκλειστικά στις «νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές» το γεγονός ότι «έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή μεταπολεμικά συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια».

Γεγονός που, επίσης κατά τον ίδιο, ανησυχεί ως και τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ: «Η ταχύτατα επιδεινούμενη ακραία κοινωνική ανισότητα στην Ευρώπη προκαλεί ανησυχίες ακόμα και στις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ», γράφει χαρακτηριστικά.

Η λύση, κατά συνέπεια, αφού κατ' αυτόν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν απέναντί τους τους καπιταλιστές και το σύστημά τους, βρίσκεται σε προτάσεις όπως αυτές που διατυπώνονται από κορυφαίους καπιταλιστές και την γύρω απ' αυτούς διαμορφωμένη συμμαχία. Γράφει χαρακτηριστικά: «Ως απάντηση στις διογκούμενες κοινωνικές ανισότητες, προοδευτικοί οικονομολόγοι και νομικοί, μεμονωμένοι δημοκρατικοί βουλευτές, μεγαλοεπιχειρηματίες όπως οι Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ και Τζορζ Σόρος, ακτιβιστές (το κίνημα Occupy Wall Street), μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικάτα υποστηρίζουν στις ΗΠΑ την επιβολή ενός φόρου 0,5% σε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές συναλλαγές (ο λεγόμενος "Robin Hood Tax"). Από αυτόν θα μπορούσαν να προκύψουν ετήσια έσοδα 350 δισ. δολαρίων, υπέρ του κοινωνικού κράτους, της περιβαλλοντικής προστασίας κλπ.».

Κι αφού αυτή είναι η λύση, υπάρχει χώρος και για πλειοδοσία: «Το κόμμα της Αριστεράς προτείνει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ενώ η ATTACK ζητά την υιοθέτηση ενός ανάλογου φόρου περιουσίας σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνει.

Σ' αυτήν τη βάση, λοιπόν, συναντώνται σήμερα και οι αντιπροσωπείες ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ, για να διερευνήσουν - επί της ουσίας - το αν από κοινού θα προωθήσουν αυτά που έτσι κι αλλιώς συνιστούν κοινή ιδεολογικο-πολιτική τους βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ