Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπλοκή ΜΚΟ στο «Φιλοξενείο για μετανάστες και πρόσφυγες»

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη λειτουργία του «Φιλοξενείου για τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες», που πρόσφατα αποφάσισε να δημιουργήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε περιοχή της Τούμπας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 28 Ιούλη, αποφασίστηκε η παραχώρηση της έκτασης των 550 τ.μ., όπου θα στεγαστεί το Φιλοξενείο, στη μια από τις δυο εμπλεκόμενες ΜΚΟ, την «ΑΡΣΙΣ».

Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 7 Ιούλη) αποφασίστηκε να καταρτιστεί έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων για τη λειτουργία «Φιλοξενείου για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες» σε τμήμα του ιδιόκτητου δημοτικού κτιρίου επί της οδού Ανδρου 1. Η εν λόγω έκταση, όπου προγραμματίζεται να στεγαστεί το Φιλοξενείο, στο σύνολό της φτάνει τα 4 στρέμματα και χρόνια οι κάτοικοι απαιτούσαν να αξιοποιηθεί ως ανάσα πνοής για την περιοχή.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελής και Μιχάλης Κωνσταντινίδης είχαν ψηφίσει «παρών», σημειώνοντας ότι «ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί στο σύνολό του και σε όφελος των λαϊκών αναγκών, τμήμα των οποίων είναι και αυτές των κυνηγημένων προσφύγων, με αποκλειστική ευθύνη του δήμου και της πολιτείας και χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ». Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση, είχαν εκφράσει επίσης και την ανησυχία τους για τη μελλοντική αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Ιούλη επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και όσον αφορά το ρόλο των ΜΚΟ, αλλά και των σχεδίων της διοίκησης για την παραπέρα αξιοποίηση του χώρου και μάλιστα ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ. Πάντως, στις ελληνικές καλένδες αφέθηκε η συνολική αξιοποίηση του χώρου, με αόριστες υποσχέσεις από πλευράς της διοίκησης για μελέτες που θα εκπονήσουν εν ευθέτω χρόνω ιδιώτες!

Οι Γ. Δελής και Μ. Κωνσταντινίδης κατήγγειλαν την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία από τη μια χρηματοδοτεί, οργανώνει και εξαπολύει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, υποδαυλίζει εμφύλιες συγκρούσεις, στηρίζει αντιδραστικά καθεστώτα και από την άλλη συστήνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων για να περιθάλψει τους πρόσφυγες που η ιμπεριαλιστική της πολιτική δημιουργεί! Σε αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική συμμετέχουν πρόθυμες και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ζήτησαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ελληνικό κράτος να μεριμνήσουν για όλες τις ανάγκες των αιτούντων πολιτικό άσυλο και κάλεσαν την πλειοψηφία του δήμου, αξιοποιώντας και τη δημοτική περιουσία (όπως οι πρώην στάβλοι του δήμου), να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι κόντρα στο δηλητήριο της ξενοφοβίας, που επιχειρούν να σπείρουν συγκεκριμένες αντιδραστικές δυνάμεις, ο αγώνας και η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελός τους δεν πρέπει να έρθει σε αντίθεση με τη δημιουργία Φιλοξενείου για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ